Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Kutatók összefüggést találtak a tau-fehérje és a demencia mértéke között

Kutatások

Kutatók összefüggést találtak a tau-fehérje és a demencia mértéke között

Massachusettsi kutatók felfedezték, hogy a tau-fehérje fizikai és biokémiai eltérései összekapcsolhatók az Alzheimer-kór mértékével. A Nature Medicine szaklapban közzétett tanulmány segíthet a betegség lefolyásának pontosabb megértésében, illetve a kezelések célzottabb személyre szabásában.

A tau elnevezésű fehérje optimális működésekor az agyban található idegsejtek megtámasztását szolgálja. Korábbi kutatások feltárták, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél a tau-fehérje kötegei megcsavarodnak, ami a tudomány mai ismeretei szerint roncsolja, végül elpusztítja az agysejteket.

A demencia előrehaladásának sebességét próbálták mérni

A kutatócsapat 32 Alzheimer-kórban elhunyt személy agyszövetét vizsgálta aszerint, hogy a beteg hány éves volt, amikor a demencia első jelei megjelentek (45-81 év), illetve aszerint, hogy hány év telt el onnantól a halálukig (5-19 év). Ezek alapján a tudós csapat képes volt megbecsülni, hogy az Alzheimer-kórban elhunyt betegek demenciája mennyire gyorsan romlott.

Különböző laboratóriumi teszteket elvégezve a kutatások rávilágítottak, hogy egyesek tau-fehérjéje magas aktivitást eredményezett, míg másoké mérsékeltnek vagy alacsonynak mutatkozott. Ezt követően a tudósok összehasonlították a tau-aktivitást a betegség előrehaladásának sebességével. Észrevették, hogy a magasabb tau-aktivitás összefüggésben áll a demencia súlyosbodásának növekvő ütemével.

Ezek a megállapítások azt támasztják alá, hogy a tau-fehérje fontos szerepet játszik az Alzheimer-kór előrehaladásában, illetve a demencia mértékének alakulásában. Egyes tudományos szakértői vélemények szerint agykárosító hatása felülmúlja még az eddig legveszélyesebbnek gondolt amiloid plakkok hatását is. A kutatók szerint a tau-fehérjét célzó kezelések megállíthatják a betegség progresszióját.

A szakemberek hangsúlyozták továbbá, hogy az Alzheimer-kór lefolyásának összetettsége miatt a tau-fehérje jellemzőit vezérlő molekuláris és sejtes biológiai útvonalak eltérhetnek a betegségben szenvedők között. Ettől függetlenül a hasonló kutatások és tanulmányok támogathatják a tudósokat az Alzheimer-kór egyes altípusainak leírásában, ami végső soron a célzottan személyre szabott kezelések kialakítását segítheti elő.

Forrás: www.nia.nih.gov

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Kutatások

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel