Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Kutatók sikeresen tüntették el az öregedéssel összefüggő bőrráncokat!

Bőrápolás

Kutatók sikeresen tüntették el az öregedéssel összefüggő bőrráncokat!

A ráncos bőr és az őszülő szőrzet és a hajhullás ellentmondást nem tűrő módon az öregedés jellemzője. De mi lenne, ha visszafordíthatnánk ezt a mindenki számára kellemetlen biológiai folyamatot?

Dr. Keshav Singh és kutatótársai pontosan erre tettek kísérletet a birminghami Alabama Egyetemen tenyésztett egérmodellekben. A tudósok a mitokondriális diszfunkcióhoz vezető mutáció mesterséges kiváltásával hetek alatt ráncos bőrt, és kiterjedt, szemmel jól látható szőrzetelvesztést okoztak a rágcsálóknak.

A szakemberek meglepetésére, amikor a mitokondriális diszfunkcióért felelős gént kikapcsolták, az egér bőre simává változott, szőrzete visszatért a korának megfelelő állapotba, külsőleg lehetetlen volt megkülönböztetni egészséges társaiktól.

Tudomásunk szerint ehhez hasonló megfigyelésekről még nem számoltak be előttünk – hangsúlyozta Dr. Keshav Singh, genetikus professzor.

A mitokondriumok kulcsszerepe

A sejtjeink apró erőműveinek is nevezett mitokondriumok a szervezetünkben történő energia előállításáért és tárolásáért felelősek. Az életkor előrehaladtával a mitokondriális funkció csökken, és a kialakuló diszfunkció egyes életkorral összefüggő betegségek megjelenéséhez vezethet.

Az egérmodellen történt kísérletünk példátlan lehetőséget kínál a megelőző és terápiás gyógyszerfejlesztési stratégiák kidolgozására az öregedéssel összefüggő bőrproblémák, ráncosodás, hajhullás vagy egyáltalában azon betegségek vonatkozásában, amelyekben a mitokondriális diszfunkció szerepet játszik – mutatott rá Dr. Singh.

Az Alabama Egyetem kutatócsapatának laboratóriumi egerei négy hét alatt kifakult és megritkult szőrzetet, lassult mozgást és letargiát mutattak a mesterséges mutáció hatására. Ezek a jelek a természetes öregedésre emlékeztették a szakembereket. A tudósok négy-nyolc héttel a mutáció kiváltását követően bőrráncok megjelenését tapasztalták. A nőstény rágcsálóknál markánsabbakat, mint a hímeknél.

Drámai módon a mitokondriális diszfunkcióért felelős gén kikapcsolásával a szakembereknek sikerült visszafordítani az öregedés látható jeleit, lehetővé téve a kimerült mitokondriális DNS helyreállítását. Az epigenetikai mechanizmusok tehát fontos szerepet játszanak a bőr és haj fenotípusok helyreállításában.

Forrás: isanh.net

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Bőrápolás

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel