Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Legenda vagy tényleg igaz, hogy az alacsony emberek hosszabb ideig élnek?

Életmód

Legenda vagy tényleg igaz, hogy az alacsony emberek hosszabb ideig élnek?

Egy újszülött várható magasságát a genetika és az átöröklött tulajdonságok mellett a csecsemő- és gyermekkor alatti táplálékbevitel minősége, valamint az életmód határozza meg. Minél kiegyensúlyozottabban táplálkozik valaki, annál egészségesebb és annál nagyobbra nő. Ez alapján azt feltételezhetnénk, hogy a kiugró magasság megköveteli a kiugró egészséget, így a hosszabb élettartamot is. Csakhogy a számok ennek épp az ellenkezőjét igazolják. Hogyan fordulhat ez elő?

A magasságnak rengeteg előnye van, ám akad néhány jól alátámasztott tanulmány, amelyik azt bizonyítja, hogy a kedvező öregedés, a hosszabb élettartam nem tartozik ezek közé. Habár sokkal mélyebb kutatásokra lesz szükség a témában, de a kisszámú bizonyítékok azt sugallják, hogy a testhossz, a specifikus betegségek, valamint az élettartam alakulása között arányosság vonható.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy az alacsony és a magas szavak valakire történő kivetítése rendkívül relatív kifejezés. Emellett az életmódbeli szokások is jelentősen befolyásolják az öregedést, így egyértelműen nem lehet kijelenteni, hogy minden alacsony ember hosszabb életet él meg a nála magasabbnál. Ennek ellenére a számok beszédesnek tűnnek.

Mit mond a tudomány a testmagasságról?

Egy longitudinális (hosszú időperiódusú) kutatás az olasz hadseregbe sorozott férfiak testmagasságát vizsgálta az élettartammal összefüggően. A kutatási alanyok ugyanabban az olasz faluban születtek 1866 és 1915 között. A szakemberek megfigyelték, hogy a 161,1 cm alatti férfiak némileg hosszabb életet élnek meg, mint az ez felettiek.

A kutatók úgy találták, hogy a közösségből származó magasabb férfiak hozzávetőleg 2 évvel kevesebbet fognak élni alacsonyabb társaiknál. Megjegyzendő, hogy a vizsgált faluközösségben az átlagos magasság 157,5 cm volt, ami a jelenlegi közfelfogás alapján viszonylag alacsony testmagasságnak számít. Ugyanakkor a kutatók a tanulmányban nem vizsgáltak olyan fontos egészségügyi változókat, mint a súly vagy a testtömeg-index.

Egy másik vizsgálat korábbi profi kosárlabdázók magasságának és élettartamának összefüggéseire fókuszált. A 2017-ben készült tanulmányban a tudósok 3901 élő és elhunyt sportoló paramétereit elemezték, akik 1946-2010 között játszottak.

A kosárlabdázók átlagos testmagassága 197,78 cm volt. A szakemberek megfigyelték, hogy a magasság vonatkozásában a felső 5 százalékba tartozó játékosok fiatalabban hunytak el, mint az alsó 5 százalékba tartozók. (Nem tisztázott okok miatt az 1941 és 1950 között születettek kivételt képeztek ez alól.)

A tudósok hamar rájöttek, hogy a puszta testmérés mellett olyan változókat is számba kell venniük, mint például a genitípus variációi, az orvosi ellátáshoz való hozzáférés, az életmód, a táplálkozás, a dohányzás, az oktatás vagy a társadalmi és gazdasági helyzet. Ezek ugyanis mind olyan tényezők, amelyek külön-külön és együttesen előfordulva is szerepet játszanak az élettartam alakulásában.

A kérdés még mindig adott: Miért élnek az alacsonyabb emberek tovább?

Ahogy fentebb is említésre került, csupán kisszámú kutatási eredmények állnak rendelkezésre a témában, így a pontos válaszok egyelőre váratnak magukra. Ennek ellenére a tudósok körében létezik néhány elmélet, ami képet adhat az alacsonyabb emberek élettartamával kapcsolatban.

Kalóriakorlátozás: A magasabb emberek csontozata, izomzata és belső szervei is nagyobbak, ami azt jelenti, hogy megemelt napi kalóriabevitelre van szükségük a megfelelő energiaellátáshoz és szervezetük optimális működéséhez.

Kisebb szervezet, kevesebb sejt: A magasabb emberek szervezetében milliárd és milliárd sejttel lehet több. Ez egyben azt is eredményezi, hogy szervezetük nagyobb arányban kitettebb a szabad gyökök és a rákkeltő anyagok okozta károsodásnak.

Több sejt, több osztódás: Az életkor előrehaladásával, az öregedés megjelenésével a sejtek osztódási képessége leáll, így a szövet- és szervkárosodás helyreállítása megszűnik. Minél több a sejt, annál több a diszfunkció és a károsodási lehetőség a szervezetben.

Forrás: healthline.com

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Életmód

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel