Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Lehet, hogy nem is véletlenek az életkori betegségeket kiváltó genetikai mutációk?

Genetika

Lehet, hogy nem is véletlenek az életkori betegségeket kiváltó genetikai mutációk?

Tudományos körökben jó ideje tartja magát az a nézet, hogy az öregedés, illetve az azzal összefüggő betegségek egyik fő kiváltó oka a véletlenszerű genetikai mutációk felhalmozódása. Habár a tézist egyelőre nem sikerült megcáfolni, a bostoni Dana-Farber Rákkutató Intézet vizsgálatai szerint a mutációk nem feltétlenül véletlenszerűen mennek végbe.

A kutatások mai állása szerint az életkor előrehaladtával egyfajta epigenetikus káosz következik be, amely során a véletlenszerű metilációs események előre nem látható epigenom állapothoz vezetnek. Ez az állapot az egyik igen jelentős tényező, amely a sejtek közötti differenciáltság kialakulásához vezet, korrelálva egyébként az öregedéssel, illetve az olyan életkori betegségekkel, mint például a rák.

Csakhogy a bostoni székhelyű Dana-Farber Rákkutató Intézet Landau munkacsoportja felfedezte, hogy a krónikus limfocitás leukémia (CLL) erősen metilezett jelzői egyes gének sejtről sejtre történő expresszióját váltják ki. Ez pedig azt sugallta a tudósoknak, hogy az epigenetikus metilációnak többnek kell lennie, mint véletlenszerű korrelációnak a sejtvariánsokkal.

Mit jelent mindez az öregedésgátlást célzó kutatások tükrében?

A DNS károsodásának rengeteg oka van, ugyanakkor a biológiai helyreállító rendszer képes a hiba kijavítására, vagy a javíthatatlan sejt eltávolítására. A gond az, hogy az életkor előrehaladtával a helyreállító mechanizmusok is kárt szenvednek, a genetikai mutációk felhalmozódnak és epigenomikus változásokat eredményeznek.

A rák és az öregedés párhuzamát számos tanulmány felveti, azonban a Dana-Farber Rákkutató Intézet vizsgálata azt sugallja, hogy az életkorral kapcsolatos sejtszintű variánsok elvezethetnek a rák kockázatát növelő véletlenszerű változások kialakulásához. (Ami ebben a megvilágításban már nem is annyira véletlenszerű, hiszen ismert a kiváltó ok.)

Szakértők szerint a rákgyógyítás e területen keresztül történő megvalósulásához még rengeteg kutatásra van szükség, jóllehet a mechanizmus pontos megértéséhez folytatni kell a sejtes kölcsönhatások és az epigenetikus markerek működésének megfigyelését. Az élettartam alakulása, a rákkal való sejtes kölcsönhatás, illetve az epigenetikus véletlenszerűség között azonban tagadhatatlan kapcsolat áll fenn.

Forrás: longevity.technology

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Genetika

Fel