Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Megkezdődött egy öregedésgátló gyógyszer klinikai tesztelése

Gyógyszerek

Megkezdődött egy öregedésgátló gyógyszer klinikai tesztelése

A Calico Life Sciences LLC és partnervállalata, az AbbVie Inc. nemrégiben az ABBV-CLS-579 nevű rákgyógyszer közzétételét kérte a gyógyszerkutatási adatbázisban. A 43 betegre épülő klinikai tesztelési fázist a két vállalat nem verte nagydobra, a hírről mindössze egy biotechnológiai cég, az Endpoints számolt be egy aprócska közleményben.

A Calico és az AbbVie közös munkájukban kezdetektől az életkorral összefüggő betegségekre összpontosítottak, ideértve a rákos és neurodegeneratív megbetegedéseket. Mint kiderült, az együttműködés során a két vállalat már mintegy két tucat felfedezési állapotú, illetve korai klinikai tesztelési fázisban lévő projektet ismertetett. Tehát elképzelhető, hogy a véltnél is előrébb járnak a fejlesztésekben.

Mit lehet tudni a jelenlegi öregedésgátló gyógyszerről?

Az ABBN-CLS-579 fantázia nevű kapszula a programozott sejthalál vagy PD-1 nevű fehérje gátlására irányul a kialakult daganatokban. Az elmúlt évtizedben az anti-PD-1 gyógyszerek különös hangsúlyt kaptak a rákkutatásban, ám igazi áttörést egyelőre nem sikerült elérniük a szakembereknek. Ez azt is jelenti, hogy a hatásos rákgyógyszer még várat magára.

A Calico és az AbbVie jelenlegi klinikai vizsgálata két pilléren nyugszik. Elsősorban a kutatásban résztvevők fokozódó ABBV-CL-579 adagokat kapnak, egy másik csoport tagjai pedig a gyógyszer emelt dózisa mellett egy ismeretlen PD-1 gátlót szednek. Információk szerint a klinikai tesztelés jelenleg is zajlik, a Clinicaltrials.gov adatai szerint a becsült befejezési dátum 2023. április 6.

Miért nem voltak eredményesek az eddigi PD-1 gyógyszerek? Az alapvető probléma az a jelenlegi PD-1 gyógyszerekkel, hogy hatékonyak ugyan, de széles körben nem alkalmazhatók a daganatos betegeknél. Emellett számos orvos számolt be róla, hogy páciensénél rezisztencia alakult ki a terápiával szemben. Emiatt jelenleg is számos gyógyszerkutató vállalat dolgozik a különböző PD-1 kombinációkon.

A Calico és az AbbVie épp a közelmúltban kapott szabadalmat egy úgynevezett PTPN2 típusú receptor semlegesítő eljárásra. A PTPN2 leginkább az őssejtekben fejeződik ki, és vérsejteket, illetve placentasejteket hoznak létre. A szabadalomban foglaltak szerint a PTPN2 gén törlésével a daganatok az immunterápiára érzékenyebbá válhatnának.

Forrás: bizjournals.com

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Gyógyszerek

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel