Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Melbourne-i kutatók új kezelést találhattak a cukorbetegségre?

Kutatások

Melbourne-i kutatók új kezelést találhattak a cukorbetegségre?

A 2-es típusú diabétesz egy rendkívül súlyos betegség, amely jelentősen befolyásolja az egészségi állapotot, az életmódot, illetve az élettartam alakulását. A tudomány végleges gyógymódot egyelőre nem talált rá, ami azért fordulhat elő, mert a betegség lefolyása során egyes DNS-ek felülíródnak, amik befolyásolják a hasnyálmirigy inzulintermelő β-sejtjeinek előállítását.

Az évek során a cukorbetegség kezelésére változatos módszereket fejlesztettek ki a szakemberek, jóllehet az állapot egyelőre csupán kordában tartható, végleges terápia nem létezik a rendellenesség gyógyítására. Egy új eljárás azonban reményt adhat a világszerte több millió diabétesszel élő beteg számára.

Mit jelent ez a gyakorlatban? A cukorbetegség kialakulása olyan patogenetikai mechanizmust jelent, amely lefolyása során vagy elpusztítja a hasnyálmirigy β-sejtjeit, vagy inzulinrezisztenciát (hatástalanságot) eredményez.

Jöhet a diabétesz végleges gyógyítását célzó terápia?

Az ausztráliai Melbourne Monash Egyetem kutatói egy egérmodelleken folytatott tanulmányban felfedezték, hogy két fontos gén más fehérjékkel történő kölcsönhatásba lépése során inaktív állapotba kerül. Ezek a gének az Ngn3 – amely a hasnyálmirigy és a belek endokrin sejtjeinek fejlődésében játszik szerepet –, illetve egy kódolt protein, amit Sox11 néven ismernek a tudósok.

A tudóscsapat arra jutott, hogy kémiai inhibitorokkal folytatott demetilezéssel az őssejtek újra aktiválhatók, így ismét inzulintermelő β-sejtes állapotba helyezhetők. Ez egy igen összetett folyamat, leegyszerűsítve annyit jelent, hogy a sejtek újra egészséges működésre foghatók, ami megnyithatja az utat az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség eredményes és végleges kezelése előtt.

Ez egy merőben újszerű és jelentős felfedezés, amely elérhetővé teszi a számunkra, hogy felébresszük az alvó apróságokat, az őssejtszerű sejteket, és arra sarkalljuk őket, hogy inzulinsejtekké válva gyógyítsanak ki minket a cukorbetegségből – hangsúlyozta Dr. Keith Al-Hasani, a tanulmány vezető szerzője. A tudós megerősítette, hogy ha az inzulin előállítható az úgynevezett progenitor sejtek segítségével, akkor a diabétesz szabályozható sőt, fel is számolható, amit a tanulmány eredményei is egyértelműen és világosan igazolnak.

Forrás: www.longevity.technology

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Kutatások

Fel