Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Mi akadályozhatja meg az öregedést lassító gyógyszerek kifejlesztését?

Gyógyszerek

Mi akadályozhatja meg az öregedést lassító gyógyszerek kifejlesztését?

Ahogy idősödünk, úgy öregszik a szervezetünk és ezt a folyamatot egyelőre nem tudjuk megállítani. A szakemberek azonban ma már másként tekintenek az öregedés folyamatára. Úgy közelítik meg, mint a betegségeket, melyekre lehet hatni, melyeket lehet késleltetni és akár kezelni is.

David Gems biogerontológus szerint, ha az öregedést betegségnek vesszük, akkor az orvosok egy leküzdendő ellenfelet fognak látni benne, tehát megváltozik a téma megközelítése a részükről.

Az Egyesült Államokban és Európában kizárólag olyan gyógyszereket lehet bejegyeztetni, melyeket valamilyen betegség kezelésére fejlesztettek ki. Az öregedés pedig nem tartozik a betegségek közé. Gems véleménye szerint ez az álláspont a gyógyszergyártókat ellenérdekeltté teszi az öregedési folyamatot lassító gyógyszerek kifejlesztésében.

Napjainkban már tényként lehet kijelenteni, hogy az emberi élettartam megnövelhető. A 20. század során a fejlett országokban 30 évvel nőtt a várható élettartam, a szakemberek szerint pedig ebben a században legalább ugyanennyivel fog növekedni. Egy dán kutatás eredménye szerint a jómódú országokban a 2000-es években született gyermekek több mint fele biztosan megéri a 100. születésnapját. A hosszú életnek azonban van hátulütője is, mégpedig az, hogy több időskori betegséggel kell szembenézni. Az Alzheimer-kóros és demenciában szenvedő betegek száma minden 20. évben megkétszereződik. Ma 66 millió embert érintenek ezek a betegségek, 2050-re a becslések szerint a számuk meghaladja a 115 milliót.

A kutatók szerint egyes mechanizmusok gyógyszeres befolyásolásával megelőzhetők ezek az időskori betegségek. Gems szerint azonban ennek intézményes és ideológiai akadályai vannak, pl. az a nézet, hogy az öregedés nem betegség, hanem egy jóindulatú folyamat, miavel szükségtelen foglalkozni. Azonban egyre több szakember van azon a véleményen, hogy az öregedést igenis meg kell előzni, ezért a szakmai szabályozó szerepet betöltő intézményekre mind nagyobb nyomás nehezedik abba az irányba, hogy az öregedést már betegségként definiálják.

A kutatók szerint az azért fontos, mert így az emberek számára lehetővé válna teljes értékűen, betegségek nélkül megélni az öregkort, pl. az a 60 éves, akinél ma még valószínűleg jelentkezne az Alzheimer-kór, lehetőséget kapna arra, hogy még 80 évesen is egészséges legyen és láthassa felnőni az unokáit. Attól azonban nem kell tartani, hogy az emberi életet végtelenre szeretnék meghosszabbítani.

Forrás: https://hvg.hu/plazs/20100602_oregedes_gyogyszerek

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Gyógyszerek

Fel