Connect with us

Élet meghosszabbítás: anti aging és öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Mi történik a szervezetünkben az öregedés során?

Gyógyszerek

Mi történik a szervezetünkben az öregedés során?

Az öregedés külső és belső jegyei mindannyiunk számára ismertek: a bőr megereszkedik, az anyagcsere folyamatai lassulnak, fáradékonyabbakká válunk, és megjelennek a tipikus, korral összefüggő betegségek. Ilyenek a rák, a keringési- és szívbetegségek, a Parkinson- és Alzheimer-kór. De miért van mindez?

Milyen biológiai folyamatok zajlanak le az öregedés során?

Habár az emberi szervezet idősödése nagyrészt ismert a tudósok előtt, még mindig vannak vakfoltjai, amik feltérképezésre várnak. Ezek közül csak egy sarkalatos példa: még mindig nem értjük egészen, hogy az öregedés folyamatát miért nem küszöbölte ki az evolúció?

És itt nem is kell feltétlenül a halhatatlanságra gondolni, elég csak feltenni a kérdést, hogy ha voltak és vannak olyan emberek, akik megélik a százéves kort, akkor miért nem az ő génjeik dominálnak a világban? Hiszen az evolúció úgy tartja, hogy az előnyös tulajdonságok maradnak fenn, és mi is lehetne előnyösebb tulajdonság magánál az életnél? A tudománynak egyelőre nincsenek erre nézve válaszai.

Hogyan zajlik az öregedés a sejtjeink szintjén?

Az élet egyik legfontosabb biológiai alapja a sejtosztódás, mely az egyedfejlődés és a szervezet önfenntartásának részét képzi. A sejtek azonban nem képesek a végtelenségig sokszorozni magukat, van egy határérték, ami felett az osztódás folyamata megszakad. (Ez hozzávetőleg 50 osztódás.)

A haldokló, azaz osztódni képtelen sejteket az immunrendszer veszi „kezelésbe”. A sejtek egy kis része azonban úgynevezett öregedő vagy zombi sejtté válik, ami aztán végzetes pusztítást végez a környezetében. A zombi sejtek ugyanis toxikus enzimeket bocsátanak ki magukból, amik megfertőzik egészséges társaikat, illetve gyulladást váltanak ki a szervezetből.

Forrás: https://singularityhub.com/2019/02/01/how-genome-sequencing-and-senolytics-can-help-us-live-healthier-longer/

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Gyógyszerek

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel