Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Miért élnek tovább a nők a férfiaknál, miért nincs egyensúlyban az öregedés?

Életmód

Miért élnek tovább a nők a férfiaknál, miért nincs egyensúlyban az öregedés?

Az elmúlt mintegy száz év során a várható élettartam a fejlett és fejlődő országokban csaknem a duplájára nőtt. Ez betudható az orvostudomány fejlődésének, a kiegyensúlyozottabb táplálkozásnak, az életmód és a környezet kedvező változásának. Ennek ellenére a nők még mindig szignifikánsan többet élnek, mint a férfiak. De ha a várható élettartam globális szinten növekszik, akkor miért állhat fent ez a különbség? A tudomány válaszol.

Sejtjeink nem azzal a céllal jönnek létre, hogy örökké kiszolgáljanak minket, szerkezetük és funkciójuk az idő múlásával hanyatlani kezd. A kutatók évtizedek óta keresik a válaszokat a folyamat megállítására és visszafordítására, jelenleg mintegy 300 elmélet létezik arra vonatkozóan, hogy miért öregszik az ember.

Ugyanakkor maga az öregedés két, jól megkülönböztethető tényezőre vezethető vissza, a sejtes öregedésre (belső tényezők), illetve a környezet kiváltotta öregedésre (külső tényezők). Sejtjeink arra vannak programozva, hogy osztódjanak és elvégezzék az alapvető biológiai küldetésüket. Minél többet osztódnak, annál nagyobb a károsodás esélye, végül a sejtek elveszítik a képességüket az alapvető működésre.

A környezet kiváltotta öregedés a minket körülvevő világ káros hatásaihoz kapcsolódik. A légszennyezés, az UV sugárzás, a stressz, a dohányfüst, a mértéktelen alkohol, a mozgásszegény életmód mind-mind befolyásolják, gyorsítják az öregedést.

Rendben, de még mindig nem tudjuk, miért élnek tovább a nők

A világ túlnyomó részén a nők hosszabb életet élnek meg a férfiaknál. Ennek hátterében biológiai, társadalmi és környezeti okokat kell keresnünk. A nők szervezetében több ösztrogén hormon termelődik, amiről a tudósok kiderítették, hogy gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatással rendelkezik. Ezzel szemben a férfi nemi hormon, azaz a tesztoszteron képes elnyomni az immunrendszer működését, így a szervezet kiszolgáltatottabbá válik a betegségekkel szemben.

Továbbá a férfiak és nők között jelentős viselkedésbeli különbségek is tapasztalhatók. Általánosságban elmondható, hogy a nők egészségesebben táplálkoznak, kevesebb alkoholt fogyasztanak, kevesebbet dohányoznak, de nagyobb arányban vesznek részt rendszeres szűrővizsgálatokon. Ezek pedig mind hozzájárulnak az öregedés alakulásához.

Forrás: www.healthline.com

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Életmód

Fel