Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Miért öregszünk? Melyek az öregedés jellemzői?

Életmód

Miért öregszünk? Melyek az öregedés jellemzői?

Az öregedés ma még minden ember sajátja, a születéstől a halálig egy egyenes vonal, ami jelenleg nem igazán görbíthető, nem visszafordítható teljesen. Világrajövetelünk pillanatától öregszünk, ez alól egyelőre nem ismerünk kivételt.

De mik azok az élettani szinten zajló biokémiai, genetikai folyamatok, amik a szervezet idősödését befolyásolják? Mit tehetünk ellene? Hatással van az életmódunk az öregedére, tehetünk ellene, vagy csak csendesen szemlélhetjük az elmúlást?

Az elmúlt három évtized során a tudósok rájöttek arra, hogy az öregedés a sejtjeink szintjén zajlik és jól felismerhető „ujjlenyomatokat” hagy. Ezeket tekintjük ma a kor alapvető mechanizmusának, ami a jövőben remélhetőleg elvezeti a kutatókat oda, hogy az öregedésre kezelhető tünetként tekintsenek.

A végső állomás természetesen az élettartam meghosszabbítása, amit gyógyszeres terápiával, génsebészettel, egészséges életmóddal, vagy egy ma még teljesen ismeretlen kezeléssel érnek majd el.

De mik azok a mindenki szervezetében lezajló élettani, biokémiai és genetikai folyamatok, amik megöregítenek minket? Miért veszítjük el a fiatalságunkat és az egészségünket?

Epigenetikus változások

Az emberi genom sokkal több, mint a DNS-spirál betűsorozata. Számos biokémiai relét tartalmaz, amik a gének szabályozásában, be- és kikapcsolásában játszanak igen fontos szerepet.

Az idő múlásával, a kor előrehaladtával ezek a relék elromlanak, eltolódnak, működésükben zavar keletkezik. Ennek eredményeképpen a génaktivitás koordinációja romlik, veszélybe kerül.

A fehérjeképzés problémái és a sejthalál

Génjeink fő feladata a sejtek és a kémiai reakciók számára elengedhetetlen fehérjék előállítása. Ahhoz, hogy a fehérjék elláthassák feladatukat, pontos sorrendben és igen összetetten szükséges azokat létrehozni. Az életkorral a fehérjék előállítása károsul, sérül, így alapvető funkciójuknak maximálisan már nem tudnak eleget tenni.

Az öregedő sejtek hasonlóan viselkednek. Az idő előrehaladtával elpusztulnak, feladatukat képtelenek lesznek ellátni. Haláltusájuk során toxikus anyagokat juttatnak a környezetükbe, ami egészséges sejt társaikat is károsítja.

Jó hír, hogy kiegyensúlyozott táplálkozással, rendszeres testmozgással, egészséges életmóddal – ha teljes mértékben nem is leállíthatók, de – késleltethetők ezek a folyamatok.

Forrás: afar.org

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Életmód

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel