Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Nagyon eltérő a sejtek által bejárt öregedési pálya!

Kutatások

Nagyon eltérő a sejtek által bejárt öregedési pálya!

A kutatások azt mutatják, hogy a világ fejlettebb részének várható élettartama valahol 75 és 80 év között helyezkedik el. Egyes tudósok úgy vélik, hogy a bűvös 100 éves kor elérése talán már nincs is annyira mesze, jóllehet addig akad még néhány megoldandó problémakör.

A Kaliforniai Egyetem kutatói úttörő felfedezést tettek a sejtek öregedési folyamatainak megértése kapcsán. A felfedezés amennyire forradalmi, annyira elgondolkodtató is. A szakemberek ugyanis rámutattak, hogy az emberi öregedés biológiai útvonalai sokkal szerteágazóbbak annál, mint azt idáig hittük.

Vissza az alapokhoz a megértés érdekében

A világ minden egyes emberének életkorát és személyes öregedési sebességét a saját sejtjei öregedése határozza meg. A Kaliforniai Egyetem kutatói épp ezért különböző típusú és különböző életkorú sejteket vizsgáltak más-más ingereknek kitéve. A vizsgálatokhoz a szakemberek élesztőgombát használtak, ami biológiai egyszerűsége okán megszokott a tudományos berkekben.

A Science tudományos folyóiratban is publikált tanulmány arra jutott, hogy akár két, pontosan ugyanabból a genetikai anyagból származó és ugyanabban a környezetben elhelyezkedő sejt is merőben eltérő módon öregedhet. Ez pedig igen megdöbbentette a kutatókat.

A vizsgálat későbbi fázisában komplex technikák alkalmazásával a tudósok kétféle biológiai utat jegyeztek fel a sejtes és molekuláris pályákon történő sejtöregedés kapcsán. Eszerint a sejtek hozzávetőleg 50 százaléka a magstabilitás csökkenése, míg a másik 50 százaléka a mitokondriumok diszfunkciója következtében öregszik. (A mitokondrium az energia előállításában és tárolásában tölt be kulcsszerepet.)

A meglepetések sora azonban itt nem ért véget, nagyon úgy tűnik ugyanis, hogy a sejtek születésük pillanatában döntenek az öregedési útról. A tudósok megfigyelték: mindegy, hogy egy sejt a nukleoláris vagy a mitokondriális modellt választja, haláláig következetesen azt a mintázatot követi.

A sejt döntésének megértése kapcsán a kutatóknak sikerült azonosítaniuk az egyes öregedési biológiai útvonalak mögött álló molekuláris folyamatokat és a köztük lévő kapcsolatokat. A felfedezés a jövőben lehetőséget ad a szakembereknek arra, hogy egy merőben más öregedési útvonalat építsenek ki, ami végső soron alkalmas lesz az élettartam meghosszabbítására.

Forrás: worldhealth.net

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Kutatások

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel