Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Nanogyógyszer segíthet a jövőben a neurológiai rendellenességgel élőknek

Gyógyszerek

Nanogyógyszer segíthet a jövőben a neurológiai rendellenességgel élőknek

Egyelőre egérmodelleken tesztelték, de rendkívül bíztatónak tűnik az a nanogyógyszer-szállító eljárás, amit a Brigham and Women’s Kórház és a Bostoni Gyermekkórház kutatócsapata dolgozott ki a traumás agysérülésen átesettek számára. Az eljárás a jövőben reményt adhat más neurológiai rendellenességgel élő személyek hatékony kezelésére is.

A terápiás gyógyszerek agyba juttatásának megkönnyítése kapcsán a két intézmény szakemberei olyan nanorészecske platformot alakítottak ki, ami hatékonyabbá teszi a kapszulázott szerek célba juttatását.

Traumás agysérüléssel kezelt rágcsálók vonatkozásában a kutatók megfigyelték, hogy az általuk kifejlesztett szállítórendszerrel a hatóanyag felhalmozódása háromszor magasabb, mint a hagyományos kezelések során. A technológia számos neurológiai rendellenesség jövőbeli kezelését teremtette meg.

Alapjaiban változhatnak meg a neurológiai kezelési módszerek

A vér-agy gáton történő terápiás szerek átjuttatása igen nehéz feladat, legyen szó kis vagy nagy molekulájú szerekről. A kihívást úgy oldottuk meg, hogy a terápiás szereket pontosan megtervezett felületi tulajdonságú biokompatibilis nanorészecskékbe csomagoltuk, így hatékony transzportot juttathattunk az agyba. Függetlenül egyébként a vér-gát állapotától – mondta el Dr. Nitin Joshi, a Brigham Nanomedicina Központjának munkatársa.

A szakemberek szerint ez a technológiai lehetővé teszi a traumás agysérüléshez köthető olyan másodlagos sérülések kezelését, amelyek Alzheimer- és Parkinson-kór vagy más neurodegeneratív betegségek kialakulásához vezethetnek. A tudósok szerint ugyanakkor ez még csak a kezdet, a kifejlesztett eljárás sokféle gyógyszer szállítását teszi lehetővé.

Rebekah Mannix, a Bostoni Gyermekkórház munkatársa és a tanulmány társszerzője kiemelte: óriási problémát okozott eddig a vér-agy gát blokkoló tevékenysége, amivel akadályozta a gyógyszerek központi idegrendszerbe jutását.

Az új technológia azonban lehetővé teszi számtalan terápiás szer célba juttatását, ide értve az antibiotikumokat, daganatellenes szereket és neuropeptideket. A szakemberek a bíztató kísérleteket követően a tanulmány következő fázisaként az engedélyeztetés előszobájának számító humán vizsgálatokat célozzák meg.

Forrás: longevity.technology

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Gyógyszerek

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel