Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Nanorészecskékkel távolítanák el az öregedő sejteket a szervezetből

Genetika

Nanorészecskékkel távolítanák el az öregedő sejteket a szervezetből

Orvosok és gyógyítók évezredek óta próbálják kezelni a betegségeket gyógyszerek, gyógynövények és tápanyagok szervezetbe juttatásával. Egy forradalmi nanomedicinával foglalkozó vállalat ugyanakkor egészen más megközelítést alkalmazna a betegségek kezelésére.

A kaliforniai Mill Valley településen található NaNotics vállalat olyan nanorészecskék kifejlesztésén dolgozik, amelyek hatóanyag bevitele nélkül képesek eltávolítani a kórokozókat a szervezetből. A NaNotok névre keresztelt parányi részecskék biokémiailag arra lettek programozva, hogy magukba szívják a patogén célpontokat, majd kiválasszák azokat az emberi szervezetből.

A szakemberek szerint a NaNotok a rákos és öregedő sejtek eltávolításától kezdve a vérmérgezés gyógyításáig hadra fogható lenne, genetikai célpontokkal kiegészülve pedig páratlan orvosi lehetőségek nyílnának meg előttünk.

Hogyan képzeljük el a NaNotokat? Mint a világ legapróbb, legspecifikusabb biokompatibilis programozható szivacsát. Egy részecske mindössze 120 nanométer. (Összehasonlításképpen: egyetlen DNS-szál 1 nanométer, míg egy vörösvértest 7000 nanométer hosszúságú.)

Miként lehetne alkalmazni a NaNotokat az öregedés elleni harcban?

Az elképzelések szerint a NaNotok feltérképeznék, körbezárnák, majd magukba szívnák a kártékony öregedő sejteket, ezt követően egyszerűen kitisztítanák azokat a szervezetből. A NaNotok arra is programozhatók lennének, hogy kitakarítsák az öregedő sejtek által kiválasztott toxikus enzimeket, amelyek lokális gyulladást okoznak, és számos, életkorral összefüggő betegség előidézéséért tehetők felelőssé.

2020 decemberében a tudósok egérmodelleken megkezdték a NaNotok tesztelését az öregedő sejtek eltávolításának kapcsán. A korai klinikai vizsgálatok során a NaNotok az injekció beadását követően csupán 5 perc alatt kitisztították a célpontok 98 százalékát.

A szakemberek elmondták: a forradalmian újnak számító technikának a gyógyszeres kezelésekkel szemben megvan az az előnye, hogy nincs mellékhatása és nem okoz hatóanyag-intoleranciát, mivel nem kerül kapcsolatba a sejtfelszíni fehérjékkel. A nanorészecskék kutatói még a tervezett klinikai dózis százszorosánál sem tapasztaltak toxicitásra utaló bizonyítékot a vizsgált rágcsálóknál.

Forrás: longevity.technology

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Genetika

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel