Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Négy potenciális szenolitikus gyógyszer is a kutatások középpontjába került

Gyógyszerek

Négy potenciális szenolitikus gyógyszer is a kutatások középpontjába került

Michigani biogerontológus szakemberek óriási előrelépést tettek a hosszú élettartam titkának megfejtése kapcsán. Munkájuk már csak azért is igen reménykeltő, mert egyszerre négy potenciális öregedésgátló gyógyszerrel kísérleteznek, amelyek mindegyike roppant előremutatónak tűnik.

Az emberek többnyire azt feltételezik, hogy az öregedés folyamata megváltoztathatatlan, és csupán egy bolond próbálja azt megállítani. De tévednek – hangsúlyozza Richard Miller, a Glenn Központ igazgatója, patológus professzor. – Négy különböző gyógyszert sikerült dokumentálnunk, amelyek egérmodellek esetén már bizonyítottak: lassítják az öregedést, és késleltetik az életkorral összefüggő betegségek kialakulását.

Öregedésgátló gyógyszerek a horizonton

A szóban forgó négy szenolitikus hatóanyag közül háromról publikáció is született a Nature és az Aging Cell folyóiratokban. A rapamycin és a metformin régóta forgalomban lévő gyógyszerek, noha öregedésgátló mellékhatásaira csak a közelmúltban kezdtek odafigyelni a szakemberek. Előbbit immunrendszer gátló hatása miatt transzplantáción átesett betegek, míg utóbbit a 2-es típusú cukorbetegek esetében alkalmazzák.

Rágcsálókon folytatott kutatások bizonyították, hogy mind a rapamycin, mind pedig a metformin kedvező élettani hatásokkal rendelkezik. A két gyógyszer hozzávetőleg 20 százalékkal hosszabbította meg az állatok élettartamát, úgy hogy mindeközben egyes ráktípusok kialakulását is akadályozta.

Az akarbóz szintén egy cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszerhatóanyag, amely a teszteken ígéretes öregedésgátló hatást mutatott. Az akarbóz lassítja a keményítők cukorrá alakulását, és tompítja az étkezés utáni vércukorszint gyors emelkedését. A hatóanyag 22 százalékkal növelte a kísérleti rágcsálók élettartamát.

Végül, de korántsem utolsó sorban a negyedik ígéretes kutatás alatt álló öregedésgátló anyag a 17-α-ösztradiol, ami az ösztrogén közismertebb formájának, a 17-β-ösztradiolnak a kémiai megfelelője. A szakemberek a vizsgálatok során kimutatták, hogy a hatóanyag 15-18 százalékkal képes meghosszabbítani a hím egerek élettartamát. Ugyanakkor a kutatást végző tudósok azt is megfigyelték, hogy a 17-α-ösztradiol nincs hatással a nőstény rágcsálókra.

Forrás: labblog.uofmhealth.org

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Gyógyszerek

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel