Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Nem elég csak a genetikai lottót megnyerni!

Genetika

Nem elég csak a genetikai lottót megnyerni!

Közel 400 millió ember születési és halálozási adatait megvizsgálva a kutatók úgy gondolják, hogy a korábban hitt 25-30 százalék helyett az örökölt gének mindössze 7 százalékban befolyásolják az élettartamot.

A vizsgálat kiemeli, hogy sokkal inkább a környezeti tényezők mint az örökölt génkészlet dönt arról, hogy milyen hosszú lesz a várható élettartamunk. A társadalmi-gazdasági helyzettől az étrenden a dohányzáson és az alkoholfogyasztáson át a testmozgás hiányáig terjed az a széles skála, ami életünk hosszúságát meghatározza – vélik egyes szakemberek.

Genetikai örökség vagy környezeti tényezők

Szerintük nem elég megütni a genetikai főnyereményt, azaz pusztán az örökölt jó génkészlet nem elég az extrém hosszú élet eléréséhez. Szükség van a környezeti tényezők optimális alakulására is, mert például egy tehetősebb család sokkal magasabb szintű orvosi ellátáshoz férhet hozzá, mint egy szegényebb közösség.

Csakhogy egyes tudományos elméletek szerint az emberek természetes élettartama még a modern társadalmakban is jelentősen változik. Egy tanulmány rámutatott, hogy a 100 évet túllépő személyek, az úgynevezett centralisták sokkal tovább élnek az azonos időben született és azonos környezetben lakó társaiknál. Valaminek tehát mégis lennie kell a környezeti tényezőkön túl.

Tudósok megfigyelték, hogy a centralisták – de még utódaik is – sokkal kevésbé kitettek az életkorral összefüggő betegségekre. Anyagcseréjük, szervezetük gyulladása fiatalosabb profilt mutatott hasonló korú és nemű társaiknál. Ez azt jelenti, hogy hosszú életük túlnyomó részét egészségben élik le, anélkül, hogy komolyabban számolniuk kellene a rák, a szellemi leépülés, a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri problémák kialakulásával. Akkor mégis számítanának a gének?

Ha két, azonos területről származó, hasonló gazdasági-társadalmi körülmények között felnövő ember közül az egyik 75 évet, a másik 110-et él meg, akkor ott nem tehetők felelőssé csupán a környezeti tényezők. Akkor bizonyosan létezik a szervezetbe néhány olyan meghatározó génvariáns, ami ellenállóbbá tesz az életkorral összefüggő betegségek kialakulásával szemben.

Az extrém emberi élettartam alapját meghatározó genetikai tényezők azonosítása a jövőben betekintést enged majd a betegségekkel szembeni állóképesség mechanizmusába.

Forrás: singularityhub.com

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Genetika

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel