Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Nyakunkon az extrém hosszú élet. Mit kezdjünk majd vele?

Életmód

Nyakunkon az extrém hosszú élet. Mit kezdjünk majd vele?

Soha a világtörténelem során nem fejlődtek olyan gyorsan az egyes tudományágak, mint a mi életünk alatt. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a mesterséges intelligencia rövid időn belül túlszárnyalja a valaha élt legnagyobb koponyák tudását is, akkor borítékolható: karnyújtásra kerültünk az extrém hosszú élet eléréséhez.

A sci-fi íróknak mind vadabb és vadabb történeteket szükséges kitalálniuk az eladhatóság végett, és képzeletük sokszor még így sem tudja produkálni a való életet. Vagy a szenolitikus gyógyszerkutatás, vagy a genetika, vagy a számítástechnika háza tájáról, de szinte minden napra jut egy hír, ami közelebb visz minket az öregedés lelassításához, megállításához majd visszafordításához.

Meddig mehetünk el, és mit kezdünk az ajándékba kapott idővel?

Az emberi élettartam lehetséges hosszát illetően ma három nézet ütközteti az érveit. A legpesszimistábbak szerint elértük a csúcsot, ez a nyolcvanegy-két év az, ami a humán szervezetből kihozható. Szélsőséges esetben elérhető a 90-100 év, de nagyrészt nem ez a jellemző.

A másik két csoport már csak ezért sem osztja ezt a nézetet, mert az átlagéletkor az életmód és a tudomány változásának, fejlődésének köszönhetően folyamatosan nő. Míg a 19-20. század fordulóján a fejlettebb országok átlagos életkora mindössze 40 év volt, addig ez a szám mára valahol 75 körül keresendő.

Egy óvatosan optimista csoport szerint az emberi élettartam csúcsa valahol 120 év körül határozható meg. A legderűlátóbb elképzelések szerint pedig a tudomány és a technika szédületes tempójú fejlődése a mesterséges intelligenciával kiegészülve előbb-utóbb meg fogja találni a módszert a halál legyőzésére.

David Sinclair, a világ egyik leghíresebb biológusa szerint az öregedést könnyebb lenne gyógyítani, mint a rákot. Ugyanis, ha találnánk ellenszert az öregedésre, akkor az olyan életkorral összefüggő betegségek, mint például a rák, eltűnnének a Földről.

A kérdés csupán annyi, hogy mit kezdenénk az így ránk szakadt idővel, milyen társadalmi, szociális, gazdasági és egyéb kérdéseket vetne fel az extrém hosszú vagy az örök ideig tartó élet?

Tény, hogy pazarló, túlhajtott életmódunkat szükségszerűen vissza kellene szorítanunk, hiszen ugyanazon a Földön kéne osztoznunk akkor is, ha az öregedés következtében soha többet nem halna meg egyetlen ember sem rajta.

Forrás: mashable.com

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Életmód

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel