Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Öregedésgátló vakcina – Hol az öregedés elleni harc határa?

Genetika

Öregedésgátló vakcina – Hol az öregedés elleni harc határa?

A tudósok régóta foglalkoznak azzal, miként lehetne befolyásolni sejtjeink öregedését. Világszerte zajlanak az öregedési elleni szerekkel folytatott kísérletek, orvosok és biológusok tanulmányozzák, hogyan lehetne, ha nem is visszafordítani, de legalább lelassítani a sejtöregedést. Az elmúlt évszázadban a jobb minőségű élelmiszerek, jobb lakhatási körülmények és a gyógyszerek miatt jelentősen nőtt a várható élettartam.

Az öregedés elleni gyógyszerekkel pedig még inkább meg tudnák növelni. Egyes tudósok szerint a közeljövőben már sokan megélhetnék akár a 120 éves kort is. Génmódosítással a DNS-t hosszú életre optimalizálhatnák, az öregedés elleni gyógyszerekkel pedig megsokszorozódna a 100 éven felüliek száma. Ma még utópisztikusan hangzik, de feltehetően nem elérhetetlen ez az elképzelés. Az már más kérdés, hogy mindennek milyen társadalmi és gazdasági következményei lennének, de etikai kérdéseket is felvet a “génmódosított ember előállítása”.

Ha sikerül is kifejleszteni öregedés elleni gyógyszert, csak akkor lehet szó az engedélyeztetéséről, ha az öregedést a betegségek közé sorolják, amit szükséges kezelni.

Az életkor meghosszabbítása csak akkor lehetséges, ha a betegségek megelőzésére is hangsúlyt fektetnek. Az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) engedélyével megkezdődtek azok a forradalmi, embereken végzett kísérletek, melyek cukorbetegség kezelésére több évtizede alkalmazott gyógyszereknek vizsgálják az öregedésre kifejtett hatásait. A metmorfin nevű gyógyszerben található egy olyan vegyület, mely egereken végzett kísérletek során visszafordította az anyagcsere- és látásromláshoz kapcsolódó folyamatokat. A kísérletben szereplő egerek 40%-kal tovább éltek a többieknél és csontjaik is erősebbek maradtak. Kutatási eredménynek szerint azok a cukorbetegek, akik metmorfint szedtek, tovább éltek, mint azok, akik nem kaptak ilyen kezelést. A metmorfinon kívül a rapamycin nevű vegyület öregedésre gyakorolt hatásait is vizsgálják. Ezt a szert a szervátültetésen átesett betegeknél használják a szervkilökődés megakadályozására.

A kutatók célja, hogy sikerüljön kifejleszteni olyan szereket, melyek javítják az életminőséget és lassítják az időskorra jellemző betegségek kialakulását, mint a rák, a demencia, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri problémák, az ízületi gyulladás. Egyes kutatók azt remélik, a jövőben általános lesz, hogy a fiatalokat öregedést lassító vakcinával oltják be.

Forrás: http://www.hetek.hu/uzlet/201609/vakcina_oregedes_ellen

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Genetika

Fel