Connect with us

Élet meghosszabbítás: anti aging és öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Öregedő sejtek: ez megy végbe a szervezetben, amikor öregszünk

Öregedés megállítása

Kutatások

Öregedő sejtek: ez megy végbe a szervezetben, amikor öregszünk

„Öregszünk!” – szoktuk mondani, ha valami már nem megy olyan gyorsan és frissen, mint pár évvel korábban. Ilyenkor persze kevesen gondolunk bele abba, hogy mi mehet végbe a szervezetben ténylegesen, és hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy minél tovább funkcionáljunk jól – ha egyáltalán tehetünk ennek érdekében komolyabb lépéseket, mint az, hogy tartjuk magunkat az egészséges életmód szabályaihoz.

A tudósokat már hosszú évek óta foglalkoztatja az, hogy pontosan mi történik a szervezetben sejtszinten, amikor elkezdünk öregedni, és természetesen az is, hogy miként lehetne ezt a folyamatot némiképp szabályozni. Először azonban a test öregedésének biológiai folyamatait kell feltárniuk A-tól Z-ig, ezzel kapcsolatban pedig a mai napig komoly kutatások folynak.

A kutatók korábban már megfigyelték, hogy bizonyos típusú humán fehérjék szoros kapcsolatban állnak az emberi test öregedésével. Egy új, számítógépes szoftver segítségével végrehajtott kutatásban azonban friss felfedezésre tettek szert: egy bizonyos típusú fehérje, név szerint a SIRT-2 tűnik az eddig megfigyelt fehérjék közül a legfelelősebbnek az ember öregedéséért. Mivel a fonalférgekben is létező fehérjéről beszélünk, ezért a kutatócsoport már el is kezdte bevonni a kísérletbe ezeket az állatokat. A bennük lévő SIRT-2 fehérje génjeit kiütik, és azt figyelik meg, hogy ennek hatására változik-e az fonalféreg élettartama.

Az eddigi eredmények, illetve megfigyelések szerint a tudósok azt fedezték fel, hogy bizonyos meghatározott fehérjék a felelősek magáért az öregedés folyamatáért, de hogy kinél milyen ütemben megy végbe maga a korosodás, az már egyénileg változhat, és sok mindentől függ. Az említett „öregedési fehérjék” akaratlagosan öregítik a testet akkor, amikor az már nem képes reprodukcióra többé, ezzel is támogatva a természetes szaporulat egészséges fenntartását. Arra azonban még ma sem tudjuk a választ, hogy pontosan mi állhat a molekuláris mechanizmus hátterében, ami az öregedést okozza, legfeljebb csak sejtésekről beszélhetünk.

A szakemberek évről évre jutnak egyre közelebb megoldáshoz, és a szakma egyöntetűen vélekedik úgy, hogy nagy robbanás előtt áll ez a kutatási terület – erre elsődleges bizonyítékként a szenolitikumok, azaz az öregedést akadályozó szerek folyamatos fejlesztése és relatíve rövid időn belül történő piacra dobása áll.

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Kutatások

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel