Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Öregedő sejteket sikerült visszafiatalítani a Stanford Egyetem kutatóinak!

Genetika

Öregedő sejteket sikerült visszafiatalítani a Stanford Egyetem kutatóinak!

Óriási áttörést értek el a Stanford Egyetem Orvostudományi Karának kutatói egy nemrégiben készült tanulmány tanúsága szerint.

A szakemberek sikerrel fordították vissza idősödő laboratóriumi egerek biológiai óráját, miután izomsejtjeiket fehérjekezelésnek vetették alá, majd visszaültették azokat a szervezetükbe.

A rágcsálók a genetikai kezelés hatására visszanyerték fiatalos erejüket, vitalitásukat, sokkal mozgékonyabbnak bizonyultak a terápián át nem esett társaiknál. A kutatók szerint a felfedezés új lendületet adhat a humán szervezet öregedésének visszafordítása terén is.

Indukált pluripotens őssejt technológia

Az iPS sejtek (indukált pluripotens őssejtek) jelenleg az orvostudomány két ágazatában kerülnek alkalmazásra. Ezek a regeneratív gyógyászat, illetve a gyógyszerfejlesztés. A Yamanaka-tényezőként ismert fehérjéket a tudósok általában az öregedő sejtek iPS-sejtekké történő átalakítására használják.

Ez azért fontos, mert az indukált pluripotens őssejtek szinte bármilyen típusú sejtekké alakulhatnak a szervezetben függetlenül attól a sejttől, amelyből származnak. Miért van erre szükségünk?

A kor előrehaladtával sejtjeink reprodukciós képessége egyre csökken, majd meg is szűnik. Ez azt is jelenti, hogy az öregedéssel a szervezetünk már képtelen kijavítani az előforduló hibákat, hiányosságokat. (Jó példa erre a bőr öregedése.)

A szervezetünkben az embrionális korból visszamaradt úgynevezett őssejtek képesek ugyan a szervezet számára szükséges bármilyen sejtté alakulva pótolni ezeket a hibákat, ám az őssejtjeink száma is véges.

A Stanford Egyetem Orvostudományi Karának kutatói tanulmányukban bebizonyították, hogy laboratóriumi körülmények között képesek az öregedő sejtek indukálására, átprogramozására, ezáltal visszafordítani az öregedés számos molekuláris jellegzetességét. A szakemberek beszámoltak róla, hogy a kezelt sejtek gyakorlatilag megkülönböztethetetlenek fiatalabb társaiktól.

Dr. Vittorio Sebastiano, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy egy ideje a biológiai óra genetikai visszatekerésének lehetőségén dolgoznak. Most azt tapasztaltuk – erősítette meg a tudós –, hogy a fehérjetényezőknek való kitettség időtartamának szigorú kontrollálásával számos emberi sejttípusban elősegíthető a fiatalodás.

Forrás: med.stanford.edu

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Genetika

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel