Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Óriási győzelem: számos, eddig különálló öregedésgátló elméletet sikerült egyesíteni

Genetika

Óriási győzelem: számos, eddig különálló öregedésgátló elméletet sikerült egyesíteni

Az emberi élettartam meghosszabbítását célzó kutatások a vak emberek és az elefánt példázatát vetik fel. A tanmese úgy szól, hogy vak emberek egy csoportja – akik még soha nem találkoztak elefánttal – az állat más és más testrészeit tapogatják annak érdekében, hogy megfogalmazzák: milyen az elefánt.

Korlátozott tapasztalatuk következtében minden ember véleménye igen eltérő, holott a saját szemszögükből igazuk van, és vizsgálatuk eredménye is valós.

Az áthallást a továbbiakban nem nehéz kikövetkeztetni, összetettségének köszönhetően az öregedés megfelelője az elefánt, míg a sötétben tapogatódzó, részismeretekből az egészet felfedezni vágyó emberek pedig a tudósok.

Egy új tanulmányban sikerült összerakni a kirakós darabkáit

A kutatók tehát jelentős részsikereket értek el az évek, évtizedek során az öregedés kutatása és az élet meghosszabbítása kapcsán, azonban az eredményeket eddig képtelenek voltak egyetlen „egyenletté” gyúrni. Most úgy tűnik, hogy egy, a Nature Metabolism folyóiratban megjelent tanulmánynak sikerült a helyére raknia a kirakós darabkáit.

Mit találtak a tudósok? Dr. Judith Campisi és Eric Verdin, a kaliforniai Buck Öregedéskutató Intézet munkatársai megpróbáltak kapcsolatot teremteni a NAD (a mitokondriumokkal együtt a sejtek energiagyárai) és az öregedő sejtek között. A kutatások során a tudósok felfedeztek egy molekulát (CD38), ami úgy tűnik, kettős szerepet játszik az öregedésben.

Egyrészt immunmolekulaként viselkedik, és ebben a minőségében fokozza a gyulladást, másrészt elpusztítja az energiaellátásért felelős NAD-ot. Az intézet szakemberei a tanulmány egy későbbi fázisában bebizonyították, hogy az öregedés genetikai szintjein egyfajta immunreakció folyamat során a CD38 molekula közreműködésével a NAD felemésztődik.

A tudósok figyelme ezen a ponton ismét a káros öregedő sejtek felé irányult. Géntechnológiával kezelt egereken a szakemberek azonosították, majd szelektíven elpusztították az öregedő sejteket, aminek hatására a CD38 molekula szintje csökkenni kezdett a rágcsálók szervezetében.

Úgy tűnik, hogy az öregedő sejtek elsődleges tettesnek számítanak a gyulladás kialakulásában, a NAD szint csökkenésében, illetve a sejtek energiatermelésének gátlásában, összességében pedig az öregedés folyamatának alakulásában.

Forrás: singularityhub.com

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Genetika

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel