Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Őssejt technológiával sikerült sejteket fiatalítani a tudósoknak!

Kutatások

Őssejt technológiával sikerült sejteket fiatalítani a tudósoknak!

Végtelenül triviálisnak tűnhet a mondat, de biológiailag valóban erről van szó: születésünktől kezdve pillanatról pillanatra öregszünk. Sejtjeink reprodukciós képessége megszűnik, szerveink lassan leállnak, immunrendszerünk felmondja a szolgálatot. Az elkerülhetetlen öregedés végül mindenkit utolér. Vagy mégsem?

A Nature Communications akadémiai folyóiratban megjelent tanulmány szerint a Stanford Egyetem Orvostudományi Karának kutatói sikeresen fiatalítottak meg öregedő sejteket. Az őssejt technológiát felhasználó kutatás során a szakemberek idős egerek szervezetét fiatalították vissza olyan mértékben, hogy lehetetlen volt megkülönböztetni társaiktól azokat.

Amikor az iPS-sejteket idősebb sejtekből váltjuk ki, azok fiatalosak és pluripotensek lesznek. Egy ideje az a kérdés jár a fejünkben, hogy miként tekerhetnénk vissza az időt a pluripotencia kiváltása nélkül. A kutatásunk során azt a következtetést vontuk le, hogy a fehérjetényezőknek történő kitettség időtartamának szigorú kontrollálásával elősegíthetjük a fiatalodást az emberi sejttípusok esetében – mondta el a tanulmány vezető szerzője.

Drámai megújulást tapasztaltak a kutatók

A szakemberek beszámoltak róla, hogy amikor az idősebb humán sejteket laboratóriumi csészékben (in vitro) indukálták, hogy a fehérjéket kifejezzék a korai embrionális fejlődésből, számos öregedési molekuláris jegy megfordult, és a folyamat során kezelt sejteket nem lehetett megkülönböztetni fiatalabb társaiktól.

Drámai megújulást tapasztaltunk – idézi fel Dr. Sebastiano. A tudós elmondta, hogy a kutatás következő fázisában laboratóriumi egereket vontak a vizsgálatba, melyek izomsejtjei szintén átestek az őssejt kezelésen. A szakembereket megdöbbentette a látvány.

A rágcsálók nem csupán visszanyerték izomerejüket, de vitalitásukban semmi különbséget nem mutattak fiatalabb társaiknál. Habár a kutatócsapat elismeri, hogy sokkal több és aprólékosabb munkára van szükség, mielőtt a humán tesztelések megkezdődhetnének, eredményeik mégis óvatos optimizmusra adhatnak okot.

A Stanford Egyetem Orvostudományi Karának szakemberei ugyanis véghezvitték mindazt, ami néhány évvel ezelőtt még a legvadabb elképzeléseket is fölülmúlta volna: idősödő sejteket sikerült visszafiatalítaniuk.

Forrás: worldhealth.net

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Kutatások

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel