Connect with us

Élet meghosszabbítás: anti aging és öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Őssejtekkel pótolják a szervek öregedő sejtjeit

Genetika

Őssejtekkel pótolják a szervek öregedő sejtjeit

Az évek múlása nem csak az erőnlétre és a közérzetre van hatással, hanem a szervezet általános állapotára is. Nem véletlen, hogy idős korban egyre több betegséggel kell szembesülnie az embernek, s ezért nem más a felelős, mint a károsodott vagy már működésképtelen sejtek. Egész sornyi kutatást folytatnak a szakemberek a témában, a cél pedig az, hogy őssejtekkel pótolják a szervek öregedő sejtjeit.

Megelőzés öregkorban is

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az öregedés folyamatával egyidejűleg a szövetek megújulási képessége igencsak romlik. Mivel az őssejtek megújulásra, szaporodásra képesek, így ez a tulajdonságuk alkalmassá teszi őket arra, hogy a károsodott szövetek helyrehozhatóak legyenek. S hogy miért érdemes minderre figyelmet fordítani a kutatások során? A cél nem más, mint az, hogy a korral együtt járó betegségek gyógyíthatóak legyenek, ezzel elérve az egészségben töltött hosszú éveket.

Az őssejtekben rejlő erő

S hogy mit érdemes tudni az őssejtekről? Az öregedésgátlásban betöltött szerepük azért lényeges, mert a károsodott sejtek pótlásával gondoskodnak a szervek fiatalosságáról. Az őssejtek tulajdonképpen bármilyen sejttípussá fejlődhetnek. Mivel azonban az őssejtek is öregszenek, ezért a jövőben az az elsődleges célja a kutatásoknak, hogy miként lehetne az őssejteket fiatalon tartani, s így felhasználni őket például az elhalt szívizomsejtek pótlására vagy a sebgyógyításra.

A területen zajló kutatások már bebizonyították, hogy a szaporított őssejtek ugyan károsodnak, de az öregedés folyamata megállítható esetükben, és a kóros részek kijavításával megoldható e sejteknél is a fiatalítás. A cél tehát nem más, mint a különféle szövetek megújítása, és ebben az őssejteknek kiemelt szerep juthat.

Ugyan kétségkívül magasztos cél a sejtöregedés megelőzése, a sejtek megfiatalítása, de mégsem mehetünk el az életmód kérdése mellett. Amennyiben a tudatosság nincsen jelen a mindennapokban, úgy a betegségek is előrehaladott állapotba kerülnek a korral egyidejűleg. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az egészséges életmódra való odafigyeléssel tehetünk a legtöbbet annak érdekében, hogy a komolyabb megbetegedések elkerüljenek, és minőségi életet tudjunk élni kortól függetlenül. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a megelőzés fontosságát sem, hiszen a prevencióval kiiktathatóak azok a faktorok, melyek maguk után hoznák a további egészségügyi kockázatokat.

Forrás: https://hvg.hu/plazs/20110928_ossejtek_sejt_oregedes

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Genetika

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel