Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Pontos képet adhat a várható élettartamról a vér D-vitamin szintje

Gyógyszerek

Pontos képet adhat a várható élettartamról a vér D-vitamin szintje

Egy új tanulmány szerint a vérben szabadon keringő D-vitamin szintje képes megjósolni az öregedő személyek egészségügyi kockázatait, valamint tisztább képet adhat a várható élettartammal összefüggően is. Tekintettel arra, hogy az időskori D-vitamin-hiány több súlyos egészségügyi rendellenesség kialakulásához vezethet, a jelenlegi tanulmány ígéretes területnek bizonyul a további kutatások számára.

A modern Európában különösen az idősebb embereknél gyakori tünet a D-vitamin-hiány. Gyógyszeripari és egyéb tudományos kutatások is alátámasztják, hogy számos életkorral összefüggő betegség, így a szív- és érrendszeri rendellenességek, a rák vagy a csontritkulás kialakulása is kapcsolatba hozható a szervezet hiányos állapotával.

A vérünkben előforduló teljes, úgynevezett D-vitamin-metabolit több mint 99 százaléka fehérjékhez kapcsolódik, ezért csupán elenyésző része található szabadon biológiailag aktív állapotban. Ám épp ezért a szabad és aktív formák kitűnően előrevetítik a jelenbeli és a jövőbeli egészségügyi állapotot.

Európai vizsgálat a D-vitamin előrejelző hatásait illetően

Egy tanulmány során a belgiumi Leuven Egyetemi Kórházban Dr. Leen Antonio és kutatócsapata azt vizsgálta, hogy a D-vitamin szabad metabolitjai megfelelőbb egészségügyi előrejelző markernek bizonyulnak-e. A vizsgálatban a tudósok 1970 olyan férfi egészségügyi adatait elemezték, akik korukat tekintve 40 és 79 év közöttiek voltak.

A kétéves vizsgálati periódus alatt a kutatók a D-vitamin teljes és szabad metabolitjának szintjét hasonlították össze kiegészítve olyan egészségügyi tényezőkkel, mint a testtömeg-index vagy a dohányzás. A szakemberek feljegyezték, hogy a szabad 25-hidroxi-D-vitamin megfelelő előrejelző markernek minősült a vizsgálatok során.

Ezek az adatok megerősítik, hogy a D-vitamin hiánya kifejezetten negatív hatást fejt ki az általános egészségre nézve, ugyanakkor képes előre jelezni a mortalitás magasabb kockázatát – magyarázta Dr. Antonio.

A tudós és kutatócsapata jelenleg a tanulmányukkal összefüggő mélyebb statisztikai adatok elemzését végzi. Eredményeik rendkívüli módon elősegíthetik a terület további vizsgálatait, illetve célzottabb, személyre szabottabb gyógyszerek kifejlesztésének adhatnak új lendületet.

Forrás: scitechdaily.com

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Gyógyszerek

Fel