Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Rejuvenate Bio: A kutyák öregedésgátló génterápiás kísérlete után az emberi tesztek jönnek

Genetika

Rejuvenate Bio: A kutyák öregedésgátló génterápiás kísérlete után az emberi tesztek jönnek

George Church genetikus igen előrehaladott állapotban van a Harvard Egyetemen egérmodelleken végzett öregedésgátló tesztek kapcsán. Church és korábbi kutatótársa, Noah Davidsohn tapasztalatait felhasználva kísérleti tanulmányba kezdtek a kutyák génterápiás lehetőségeit illetően.

A szakemberek elmondták: reményeik szerint a sikeres állatkísérleteket követően csakhamar embereken is folytathatják a genetikai beavatkozásokat.

A kutatópáros a múlt évben nyilvánosságra hozta a teljes, egérmodelleken folytatott tanulmányi eredményeit. Noha a genetikus és társa nem fogadtak titoktartást, érthető, hogy eljárásuk minden mozzanatát nem szeretnék a nagyvilág elé tárni.

Mit lehet tudni a kutatási eredményekről?

Church csapata három különböző génterápiás eljárást dolgozott ki. A közös pont mindhárom esetében egy hordozó vírus, amely utasításokat tartalmaz egy, az életkorral összefüggő betegségek kialakulásában vagy visszafordításában kulcsszerepet játszó fehérje előállítására. Magyarán: a génterápia visszakapcsol egy fehérjetermelő gént, ami felveszi a harcot az életkorral kialakuló betegségek és gyulladások ellen.

Miután a kutatók a génkezelés során a bejuttatott vírussal megfertőzték a májsejteket, a sejtek apró gyárüzemekké alakulnak és előállítják azokat a terápiás fehérjéket, amelyek a véráramba kiválasztódva a test minden pontjába elkerülnek. A csapat az eljárást elhízás, 2-es típusú diabétesz, vese- és szívelégtelenség kapcsán is vizsgálta a bevont egérmodellek segítségével.

A kutatások a rágcsálók esetén sikeresnek bizonyultak, így a szakemberek szeretnének egy szinttel feljebb lépni a tesztelésekkel. Ismert, hogy egy bizonyos kutyafajtánál, név szerint a Cavalier King Charles spánielnél a nyolcadik életévet követően gyakran alakul ki a mitrális szívbillentyű zavara. Az elváltozás során a billentyű nem zár megfelelően, ami ritmuszavart, félreütéseket, úgynevezett extrasystolékat okoz.

George Church és kutatótársa jelenleg a génterápiával történő mitrális billentyűzavar megszüntetésének lehetőségét vizsgálja a spánieleknél. A tudósok megjegyzik, hogy az életkorral összefüggő betegségeket kezelő terápiák reálisabb útnak bizonyulnak, mint pusztán az öregedés elleni harc.

Forrás: cen.acs.org

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Genetika

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel