Connect with us

Élet meghosszabbítás: anti aging és öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Sejtfiatalítás – a modern orvostudomány öregedés elleni tudománya

Kutatások

Sejtfiatalítás – a modern orvostudomány öregedés elleni tudománya

Valamennyien szembeütköztünk már létünk egyetlen megingathatatlan kijelentésével, amely szerint: ha élet van, akkor halál is van.

Mégis ezt a kérdést a legsérülékenyebb témának titulálva eltoljuk magunktól, nem vagyunk hajlandóak beletörődni az irgalmatlan enyészet elháríthatatlanságába. Az évek előrehaladtával azonban egyre inkább ránk nehezedik a kegyetlen időbe vetettség (végesség) érzése.

A tudósokat is foglalkoztatja ez a kérdés, hiszen nagy erőkkel munkálkodnak a sejtfiatalítás, a meg/visszafiatalodás ügyéért.

Miben is rejlik, mit is jelent a sejtfiatalítás?

 • visszafiatalítás vagy rejuvenáció egy olyan orvosi diszciplína, amelynek célja az öregedés mérséklése, fékezése, visszafordítása
 • a rejuvenáció nem egyenértékű az élethosszabbítással, erre ugyanis ez a tudomány nem képes
 • az élettartamnövelés (az élet meghosszabbítása) metódusa az öregedés okainak kifürkészésében és az öregedésnek való ellenállásban nyilvánul meg
 • az élet meghosszabbítása (élettartamnövelés) stratégiája egyelőre hipotézisnek, teóriának tekinthető, hiszen nincs empirikus vonzata az orvostudományban
 • ugyanakkor a cél megfogalmazható: a maximális élettartam drámai megnövelése (amely nagyban túllépi a jelen állások szerinti 125 évre szabott élettartam-korlátot)
 • míg ezzel szemben a rejuvenáció módszere a sérült szövetekben keletkezett károk kiigazításában, illetve új szövetekre való lecserélésében nyilvánul meg.

Az örök fiatalság keresésének kulturális háttere:

 • számos mítoszban fellelhetőek a fiatalságkeresés nyomai
 • ezekben a kultúrtörténeti elbeszélésekben megfogalmazódott az az elképzelés, mely szerint a fiatalság visszanyerése érdekében mágikus, természetfeletti beavatkozásra van szükség
 • a minden tudományos alapot mellőző képzelgések mellett később megjelent az alkímia, amelynek nem sok köze van a mai tudományos alapokra épülő kémiához, mégis a bölcsek kövének (a fiatalság és örök élet) keresői utat törtek napjaink tudományos módszerei felé, hozzájárultak az orvostudomány előrehaladásához.

Modern fejlemények a sejtfiatalítás területén:

 • a modern orvostudomány az öregedésre úgy tekint, mint makromolekulák, sejtek szövetek és szervek károsodására, és amennyiben ezek a károk helyreállíthatóak: megvalósítható a fiatalítás is
 • néhány friss (egereken végzett) kísérlet eredményei szerint a heterokronikus parabiosis (vagyis a fiatal és idős egerek keringési rendszerének összekapcsolása) révén az idős állat megfiatalodik és helyreáll az őssejt-funkciója is.

Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Rejuvenation

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Kutatások

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel