Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Sejtfiatalítás a sejtek átprogramozásával: új horizont a gerontológiában

Kutatások

Sejtfiatalítás a sejtek átprogramozásával: új horizont a gerontológiában

Az állatklónózás lehetőségének felfedezése a sejtek újraprogramozása révén valóságos kvantumugrásnak bizonyult az utóbbi időkben.

Miért számít mindez mérföldkőnek az orvostudomány, sőt az emberiség szemszögéből?

A sejtek újraprogramozásának tudományos passzusával közelebb férkőztünk az örökifjúság hőn várt álmához. A sejtfiatalítás potenciálja bizonyíték arra, hogy az öregedés nem egy visszafordíthatatlan, hanem ellenkezőleg: egy reverzibilis epigenetikai folyamat.

A Stemcellres.Biomedcentral.com 2018.12.17-én összefoglalta az elmúlt 7 év folyamán elért eredményeit az állat- és sejtfiatalítás területén.

Az emberi természethez mintegy „hozzátapadt” az örökkévalóság keresésének fékezhetetlen vágya. A középkori alkimisták, a misztikusok és a proto-kémikusok mind ugyanazt keresték: azt a titokzatos bájitalt, amit az örök ifjúság elixírjének is neveztek, amely keverékkel elnyerhették maguknak a fiatalságot.

Napjainkban kevésbé van enigmatikus köpenybe burkolva mindez, hiszen a kutatóknak köszönhetően tudományos berkekbe költözött át a valamikori bűbájjal körbefont titokzatos keresés.

Meglehet, hogy nem tapogatóznak sötétben a tudósok, mivel a petesejt citoplazmájában, talán, meglelték a fiatalság italát.

A biológiai úton történő meg/visszafiatalodás története 1960-ban vette kezdetét, amikor John Gurdon és munkatársai különös eredménnyel álltak elő: a békák klónozhatóságának fejleményével.

És ki ne hallott volna a Magyarországon is nagy megdöbbenést és csodálatot kiváltó klónozott bárányról, Dollyról, akit a Gurdon-eredmény után 30 évvel „mutattak be” a világnak.

Az első klónozott bárányt más emlősfajok is követtek, amelyből a tudomány számára egyértelművé vált, hogy egy érett petesejt citoplazmája olyan molekulákat tartalmaz, amelyekkel képesek lehetnek embrióvá alakítani egy szomatikus nukleuszt, ezzel az eljárással pedig egy új egyed létrejöttét befolyásolhatják.

Az ekkori kísérletezők hipotézise az volt, hogy a petesejt citoplazmában a szomatikus nukleusz újraprogramozásához elengedhetetlenek az átprogramozási faktorok komplex konstellációja. Mindez a feltételezés azonban alig 10 évvel később megváltozott.

Takahashi és Yamanaka kutatók ugyanis (egereken) kimutatták, hogy „csupán” négy mestergén (amelyek az oct4, sox2, klf4 és c-myc gének) átadására volt szükség a felnőtt egér-fibroblasztoknak, hogy az újraprogramozott sejteket egy pluripotencia-fázisba vezessék, amelyben a sejtek embrionális őssejtekként viselkednek.

Forrás: https://stemcellres.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13287-018-1075-y

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Kutatások

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel