Connect with us

Élet meghosszabbítás: anti aging és öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Sejtöregedés – biológiai vagy kronológiai kor?

Kutatások

Sejtöregedés – biológiai vagy kronológiai kor?

Az örök élet kérdése már a kezdetektől foglalkoztatja az embereket – akár kimondjuk ezt, akár titkon dédelgetjük. Napjaink kutatói – mintegy válaszul a nagy kérdésre – úgy tűnik: feladtak a várakozással, a kezükbe vették a titok megfejtésének izgalmas, ugyanakkor roppant kihívásokkal teli feladatát.

A szenolitikumok, az öregedés elleni gyógyszerek egyelőre kísérleti fázisban vannak, és minden jel arra mutat, hogy az egereken végzett tesztek pozitív eredménnyel jeleskedtek az öregedésgátlás terén.

Az öregedés elleni gyógyszerek embereken való kipróbálását, egyelőre, szükségesnek tartják elnapolni, hogy további fejlesztéseket végezhessenek a szenolitikus készítményeken, ezekkel a beavatkozásokkal csökkentve a potenciális mellékhatásokat.

Az öregedésről mindezidáig úgy vélekedtek, hogy ez az élet elkerülhetetlen és természetes velejárója, mégis a legújabb tudományos eredmények fényében talán újraértékelik ezt a fajta hozzáállást.

És hogy minek köszönhető ez a hirtelen véleményváltás? A kutatók álláspontja szerint, hogyha az öregséget, az erőnlét csökkenését genetikai és környezeti tényezők befolyásolják, akkor midezt külső beavatkozások révén manipulálhatják.

Az életévek száma (ami a kronológiai kor) nem feltétlenül bizonyul jó mutatónak az öregedés kérdésében. Ezzel szemben viszont a biológiai életkor mérése által könnyeben azonosítható a testfunkció, ugyanakkor előrejelezhetővé válhatnak az életkorhoz kapcsolódó betegségek kialakulásának esélyei.

Az öregedés ezen biomarkerei nagy eséllyel felhasználhatók a különféle betegségek beazonosítására, a preventív kezelésekre, valamint az öregedésgátló terápiák hatékonyabbá tételében egyaránt.

Biomedicinális vizsgálatok

A biológiai életkort felmérő vizsgálatok közül ismert a Vitality Age online teszt, amelyben figyelembe veszik az ember súlyát, az étkezési szokásait, a koleszterinszintjét és a heti alkoholfogyasztás mennyiségét egyaránt. Nem meglepő módon a biológia életkor kockázatát növelő faktorok között kiemelt helyen szerepel a dohányzás és az egészségtelen étrend, amelyek nagymértékben megnövelik az egyén biológiai életkorát.

A londoni Kings College által vezetett tanulmány szerint, jól kimutathatóvá vált az öregedés genetikai „szignója” a jól öregedő egyéneken. A vizsgálat során (ahol 25-65 év közötti embereken) mérték az 54 ezer gén expresszióját, amelyből mintegy 150 gén beazonosításával megbízhatóan meg tudták mondani, hogy a résztvevők között ki volt a fiatal és ki az idős.

Forrás: https://edition.cnn.com/2017/09/04/health/anti-aging-senolytic-drugs-clinical-trials-study/index.html

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Kutatások

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel