Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Sejtöregedésgátló szenolitikumok: vajon a fáradt sejtek idézik elő az öregedést?

Gyógyszerek

Sejtöregedésgátló szenolitikumok: vajon a fáradt sejtek idézik elő az öregedést?

A gyógyszerek legújabb generációjával sikerülhet az elöregedett sejtek törlése és az öregedés lelassítása?

Ez év elején 14 önkéntes próbálta ki azokat a készítményeket, amelyektől az orvostudomány az öregedésgátlást várja el. Az önkéntesek által bevett szenolitikumok funkciója abban nyilvánul meg, hogy elpusztítja a szervezet elöregedett sejtjeit.

A januárban végzett kísérlet az első olyan beavatkozás, amikor az öregedésgátló gyógyszereket embereken (tüdőbetegségben szenvedő betegeken) próbálták ki, hogy ezzel a stratégiával eltávolítsák az öregedést előidéző elöregedett sejteket, megtisztítsák a szervezetet. A kutatók szerint hamarosan újabb előrelépést lehet tenni (immár egészséges embereken is) az öregedés késleltetése céljából.

James Kirkland a Mayo Klinika professzora szerint ez a lépés mérföldkőnek bizonyul, amelynek eredményeire alapozva tovább lehet folytatni a próbálkozásokat. Kirkland professzor 2016-ban kezdte a szenolitikumokkal való kísérletezéssorozatot Texasban, valamint a Wake Forest Egyetem keretében.

A kísérlet folyamán a páciensek két szenolitikum-tablettát – a dezatinib nevű leukémia elleni gyógyszert, valamint a kvercetin nevű kiegészítőt – vettek be, amelyről Kirkland és munkatársai úgy vélekedtek, hogy ezáltal szelektíven megtisztulhatnak az idős sejtektől.

A kísérlet első fázisának után a tudósok megkönnyebbülten felsóhajthattak, hiszen a betegeknél nem tapasztaltak komolyabb mellékhatásokat, ugyanakkor Judith Campisi, a Novato-i Kutatóintézet professzora kifejezte aggodalmát amiatt, hogy a kezdeti pozitív eredmény hatására nem szabad(na) túl gyors lépésekbe kezdeni, hiszen meglehet: valami még nem világos és félő, hogy bizonyos potenciális hibák már nem leszenek kiküszöbölhetők.

A három részből álló első kísérleti fázis elvégzéséhez szükségük volt az EÁ Élelmiszer. és Gyógyszerügynökség által adott engedélyre. A kísérletre jelentkező 14 páciens mindegyike súlyos tüdőbetegségben szenvedett (idiotópiás tüdőfibrózisban), ami megmagyarázza azt, hogy miért voltak hajlandók részt venni ebben. Az orvosok arra lettek figyelmesek, hogy a két szenolitikum-tabletta kilenc héten át történő bevétele javította a betegek járóképességét és az egészségi állapotukban is gyógyulás volt észlelhető.

Forrás: https://www.technologyreview.com/s/612943/a-cell-killing-strategy-to-slow-aging-passed-its-first-test-this-year/

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Gyógyszerek

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel