Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Sikerült helyrehozni az életkorral összefüggő DNS-károsodást

Genetika

Sikerült helyrehozni az életkorral összefüggő DNS-károsodást

A MIT neurológus kutatói kimutatták, hogy a HDAC1 enzim kritikus jelentőséggel bír az emlékezetért és egyéb kognitív funkciókért felelős gének életkorral összefüggő DNS-károsodás helyreállításában.

A tudósok rájöttek arra is, hogy a HDAC1 enzim nem csupán az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél csökken, hanem az öregedéssel is. A végső cél egy olyan gyógyszer kifejlesztése, ami aktiválja a HDAC1 enzimet, ezáltal megszünteti az olyan időskori betegségeket, mint például a demencia.

A szakemberek egereken történő vizsgálatok során kimutatták, hogy a HDAC1 megvonása az időskori DNS-károsodás felhalmozódásához vezet. A kutatók kontroll kísérletben ennek ellenkezőjét is feljegyezték: ha mesterségesen aktiválják a HDAC1 enzimet, a károsodás megfordul és a kognitív funkciók javulni kezdenek.

Nagyon úgy tűnik, hogy a HDAC1 igazi öregedésgátló molekula. A neurodegeneratív betegségek csaknem minden idős ember életét megkeserítik az öregedés során, ám az enzim gyógyszeres aktiválása megoldás lehet – nyilatkozott Li-Huei Tsai, a kutatás vezetője.

Egy 1980-as évekbeli gyógyszerrel kísérleteztek

Li-Huei Tsai és tudóstársa évek óta kutatták azokat a potenciális gyógyszervegyületeket, amelyek hatással vannak a HDAC enzimekre. A munkájuk során bukkantak rá egy 1980-as években Európában engedélyezett, majd kivont gyógyszerre.

Az Exifont 40 évvel ezelőtt eredményesen alkalmazták demencia kezelésére, ám néhány betegnél májkárosodást okozott, így a gyógyszert visszahívták. Az Exifon nevű gyógyszerrel történő kísérleteket, tudományos megfigyeléseket pedig félbeszakították.

Tsai és csapata optimista, szerintük érdemes folytatni a tudományos munkát, és végső célként olyan HDAC1 enzimet aktiváló gyógyszert kifejleszteni, ami biztonsággal adható Alzheimer-kórban, illetve egyéb neurodegeneratív betegségben szenvedő pácienseknek.

Az Exifon tökéletes alap lehet erre a célra, hiszen a korabeli vizsgálatok kimutatták a jótékony hatását. Az egérkísérletek bizakodásra adnak okot, az eredményekkel egyelőre nagyon elégedettnek tűnnek a tudósok.

A modern technika segítségével a szakemberek képesek lesznek kiküszöbölni a ritkán előforduló májkárosító mellékhatást, és rövidesen terápiás kezelésként alkalmazhatóvá válik a gyógyszer.

Forrás: news-medical.net

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Genetika

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Életmód

Az öregedést kutató tudós öregedése

Szerző: augusztus 3, 2020

Gyógyszerek

Kolosztrinin – az idősödő agy kiemelt támogatója

Szerző: augusztus 2, 2020

Kutatások

Az Allantoin nem csupán egy kozmetikai adalék!

Szerző: augusztus 2, 2020

Élelmiszerek

A gránátalma visszaadhatja a fiatalkori energiánkat

Szerző: augusztus 1, 2020

Címkék

Fel