Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Sóoldattal fiatalítanának emberi szöveteket?

Kutatások

Sóoldattal fiatalítanának emberi szöveteket?

A kaliforniai Berkeley Egyetem tudósai egy öregedésgátló kutatásban azt vizsgálták, hogy az idősödő egerek vérplazmájának hígítása hatásosnak bizonyulhat-e az élet meghosszabbítása terén. A szakemberek úgy találták, hogy a plazmacsere egyfajta molekula-visszaállító gombként viselkedik.

A kutatócsapat felfedezte, hogy az idősödő rágcsálók vérplazmája 50 százalékának sóoldatos és albuminos (a fehérjék egy fontos osztálya) keveréke kedvező élettani hatást gyakorol egyes szervekre.

Az albumin az eredeti vérplazma eltávolításakor elvesztett fehérjéket helyettesítette, ugyanakkor fiatalító hatással volt az agyra, a májra és az izomzatra. A tanulmányt a szakemberek az Aging című folyóiratban közölték a közelmúltban.

Bizonyos fehérjék felhalmozódása káros lehet

Múltbéli kutatások alapján a tudósok már sejtették, hogy egyes fehérjék felhalmozódása a szervezetben gátolhatja a szövetek fenntartását és helyreállítását. A Berkeley tudósai úgy gondolkodtak, hogy a szervezetre esetleg kockázatot jelentő fiatal vérből származó fehérjék hozzáadása helyett inkább az életkorral felhalmozódott fehérjék terápiás hígítására koncentrálnak.

A kutatások arra engednek következtetni, hogy a plazmacsere folyamata hasonlatos egy molekula-visszaállító gombhoz, melynek segítségével csökkenthető számos gyulladást okozó fehérje koncentrációja. Ugyanakkor az olyan előnyösebb – mint például a vaszkularizációt elősegítő – fehérjék nagy számban megjelentek káros társaik visszaszorulása mellett.

Az emberi szervezetnél a terápiás plazmacsere hozzávetőleg két-három órás időtartamot ölel fel. Mellékhatások nem jellemzők, de ha meg is jelennek, csak igen enyhe tünetekkel járnak – mondta el Dr. Dobri Kiprov, az Apheresis Care Group orvosigazgatója, a tanulmány társszerzője.

A kutatócsapat jelenleg az eljárással kapcsolatos igen lényeges klinikai vizsgálatokat végzi. A tudósok szeretnék jobban megérteni, hogy hogyan lehet a terápiás vérplazma cseréjét a legoptimálisabban alkalmazni az életkorral összefüggő betegségek kezelésére.

Talán nem annyira elrugaszkodott ötlet azt felvetni, hogy a plazmacsere a jövőben ott szerepel majd az egészségmegőrző, rekreációs wellness központok nyújtotta szolgáltatások között, ami bárki számára elérhető és megfizethető opció lesz.

Forrás: thailandmedical.news

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Kutatások

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel