Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Spanyol tudósok szerint még sincs kiemelt hatással a telomer hossza az élettartam alakulására

Genetika

Spanyol tudósok szerint még sincs kiemelt hatással a telomer hossza az élettartam alakulására

A genetikai információt és a DNS épségét védő kupakok (telomerek) szerepe jó ideje a tudományos kutatások középpontjában áll. A szakemberek úgy vélik, hogy a telomerek erodálásával a DNS-károsodás esélye nő, így a biológiai védőkupakok hossza összefüggésbe hozható az élettartam alakulásával. A spanyol Getafe Egyetemi Kórház kutatásai szerint azonban ez nem igazolható.

A fizikai teljesítőképesség hanyatlását, azaz a gyengeséget a szakemberek olyan multi-szisztémás szindrómaként definiálják, ahol fennáll a fokozott sebezhetőség a stresszes tényezőkkel szemben, csökken a funkcionalitás, illetve nő az életkorral összefüggő betegségek kockázata. Ezért a gyengeség optimális mortalitási marker, ami elfogadott a hosszú élettartammal kapcsolatos kutatásokban.

Nincs meg a kimutatható összefüggés

Leocadio Rodriguez-Mañas professzor és munkatársai a spanyolországi Getafe Egyetemi Kórházban a telomerek hosszának és az időskori gyengeségnek összefüggéseit vizsgálták a halálozási arány vonatkozásában. Kiemelendő, hogy a vizsgálat egyszerre volt hossz- és keresztmetszeti, ami azt jelenti, hogy a kutatás során nagy mintavétel mellett 3,5 éves utókövetéses adatgyűjtés is történt.

A tudósok először is elemezték a vérmintákat a telomerek hosszának kiszámításához, majd értékelték a fizikai teljesítőképességet, illetve kikérdezéses vizsgálattal felmérték a résztvevők szubjektív érzelmeit. Ezután az összesített eredmények életkor és nem szerinti statisztikai kiigazítása következett.

Leocadio Rodriguez-Mañas professzor és kutatócsapata nem talált összefüggést a telomerek hossza, az időskori gyengeség és a halálozás között. Ugyanakkor a szakemberek markánsan inverz összefüggést fedeztek fel a gyengeség és a halálozás vonatkozásában.

A tanulmány szerzői ugyanakkor elismerik, hogy az életkor, a nem, a demográfiai, a társadalmi és gazdasági megoszlás befolyásolhatják a telomerek hosszának alakulását. Ennek ellenére a tanulmány eredményei arra engednek következtetni, hogy az idős személyeknél a biológiai védőkupakok hossza nem feltétlenül korrelál a fizikai aktivitással és az élettartam alakulásával. A kutatók szerint ezért megfelelőbb biológiai markert kell keresni a várható élettartam megbecsülésére.

Forrás: www.longevity.technology

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Genetika

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel