Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Súlyos betegségek kialakulásáért felelősek az öregedő sejtek

Gyógyszerek

Súlyos betegségek kialakulásáért felelősek az öregedő sejtek

A sejtöregedés önmagában is gondot okoz, ám kutatók a közelmúltban felfedezték, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések, a 2-es típusú cukorbetegség, az érelmeszesedés és a rák kialakulásában is meghatározó szerepük van.

Amikor a sejtek megsérülnek, elpusztulnak (apoptózis), illetve elveszítik növekedési funkciójukat, nem kerülnek teljes mértékben inaktív állapotba. Úgynevezett zombi sejtekké válnak, azaz enzimekkel és egyéb molekulákkal károsítják közvetlen környezetüket, a többi egészséges sejtet. A folyamat egész addig zajlik, míg végül a szervek és szövetek, így például a bőr és izom funkciója lelassul, végül végérvényesen leáll.

Több súlyos betegség kialakulásáért felelősek a zombi sejtek

Attól függően, hogy a zombi sejtek mely területen halmozódnak fel az emberi szervezetben, megjósolható a kialakulófélben lévő betegség típusa.

Kutatók felfedezték, hogy az elburjánzó öreg vagy zombi sejtek több igen súlyos betegség hátterében megtalálhatók. Ilyenek a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú diabétesz, az infarktushoz, stroke-hoz vezethető érelmeszesedés, illetve a rák is.

A szakemberek jelenleg arra keresik a választ, hogy pontosan milyen mértékű zombi sejt elszaporodás szükséges a szervezet károsodásához, tehát a betegség kialakulásához. Megfigyelték ugyanis, hogy az öregedő sejtekből felszabaduló káros anyagok ugyan gyors hatást fejtenek ki, de azoknak el kell érniük egy kritikus szintet a betegség megjelenéséhez.

A vizsgálatokkal párhuzamosan a szakemberek azt is kutatják, hogy mi módon lehetne egyszerűen kiemelni a rendszerből (azaz az ember természetes biológiai folyamataiból) az elöregedő sejteket. Jelenleg olyan szenolitikus készítmények tesztelése folyik, melyek a zombi sejtek célzott elpusztítására irányulnak. A kutatók ugyanis úgy gondolkodnak, hogy ha a problémát okozó, elöregedett sejtek nincsenek jelen a szervezetben, úgy a betegségek kialakulásáért felelős fertőző sejtmérgezés sem történhet meg.

Az eredmények bíztatók. 2016-ban két, egymástól független kutatócsoport (USA és Izrael) is bejelentette, hogy olyan szenolitikus készítményt fedeztek fel, mely a sejtöregedés elleni védelemért felelős fehérjéket stimulálják.

Ezen felül az amerikai kutatóknak sikerült visszafordítani a sejtöregedést is: az idős szövetek a szenolitikumok hatására ismét fiatalokká váltak.

Forrás: https://theconversation.com/killing-zombie-cells-to-improve-health-in-old-age-74557

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Gyógyszerek

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel