Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Szenolitikumok: az öregedés és az egészségkárosodás elleni harc készítményei

Gyógyszerek

Szenolitikumok: az öregedés és az egészségkárosodás elleni harc készítményei

Jacqueline Howard, a CNN-től a következőket jegyezte le: eljött az idő, amikor a Mayo-klinika kutatói aktuálisnak tartják, hogy az állatokon végzett sikeres öregedés elleni gyógyszereket – klinikai vizsgálatok keretében – embereken is kipróbálják.

Az American Geriatrics Society lap a sejtöregedés gátló készítményekről ekképpen nyilatkozott: a szenolitikus szerek – vagyis: az öregedést megakadályozó, ezt késleltető gyógyszerek – olyan készítmények, amelyek szelektíven indukálják (gerjesztik) az öregedő sejtek apoptózisát (ti: a programozott sejthalál egyik típusát).

Az állatkísérletek során egyértelműen kimutatták, hogy a sejtöregedés célzott genetikai vagy farmakológiai (gyógyszeres) kezelése következtében késleltethetővé, megakadályozhatóvá vagy enyhíthetővé válhatnak a geriátriai (időskori) szindrómák, a krónikus betegségek, vagy az életkor előrehaladtával szorosan egybefonódó fiziológiai rugalmasság-csökkenés egyaránt.

A preklinikai vizsgálatok során az öregedő sejtek lebontásának betudhatóan legsikeresebben a következő krónikus betegségeket kezelték sikeresen: gyengeség, érrendszeri betegségek, csontritkulás, szívelégtelenség, kalcifikáció, cukorbetegség, csigolya-degeneráció, tüdőfibrózis, sugárzás okozta károsodás.

A szenolitikus szereket egyelőre további klinikai analízisek alá vetik, emellett pedig további vizsgálati paradigmák hozzárendelésével kívánnak áttörést elérni az öregedésgátló készítmények terén.

Dr. James Kirkland, a Mayo Klinika öregedési központjának igazgató-kutatója, szerint kijelenthető, hogy manapság az orvostudomány keretén belül az öregedés elleni küzdelem bizonyul a legizgalmasabb területnek.

Az életkor előrehaladtával a sejtöregedés során olyan öregedő sejteket halmozunk fel a testünkben, amelyek nagyban befolyásolják a különböző szervek és szövetek sejtjeit. A szenolitikumok segítségével azonban képesek lehetünk elpusztítani az öregedő stejteket a szervezetben, anélkül, hogy a normális és egészséges sejtekre bármilyen romboló hatással lennénk.

Mindez azonban Nathaniel David, a Unity Biotechnology társalapíó elnöke szerint, nem egyik napról a másikra fog történni. Mindenesetre a kutatók hisznek abban, hogy a szenolitikumok képesek gyógyítani a különféle betegségeket, valamint lelassítani velük az öregedést.

Forrás: https://edition.cnn.com/2017/09/04/health/anti-aging-senolytic-drugs-clinical-trials-study/index.html

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Gyógyszerek

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel