Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Szenolitikumok: parányi molekulák, elsöprő hatással

Szenolitikum dns

Kutatások

Szenolitikumok: parányi molekulák, elsöprő hatással

Mit jelent az, ha valaki öregszik? Józan gondolkodással erre a legtöbben egyből rávágnánk, hogy a korosodás ráncokkal, fáradékonysággal, különböző időskori betegségekkel és őszülő hajjal jár. De biztos, hogy csak ennyit jelent maga az öregedés?

Az öregedés tulajdonképpen sejtszinten „kezdi ki” a korosodó ember szervezetét. Ha kicsit mélyebbre merülnénk a témában, megállapítanánk, hogy az öregedés mögött a sejtjeink osztódási képességének csökkenése áll, illetve az, hogy életünk során folyamatosan káros behatások érnek bennünket – ennek hatására egy idő után elkerülhetetlen lesz a sejtroncsolódás, és ennek hatására az évek múlásával megindul az öregedés folyamata. Azaz: ha elég sok sejt veszít „minőségéből”, és elkezd alulteljesíteni, egy idő után az sejtek alkotta szövetek is hibásan, vagyis „csökkentett üzemmódban” fognak működni. Ennek a folyamatnak pedig idővel elkerülhetetlen következményei lesznek.

A Minnesotai Egyetem kutatói is körbejárták ezt a kérdéskört, és számos meglepő eredményhez jutottak hozzá a kutatás során.

Olyan egészen apró molekulatípus létezését fedezték fel a kutatómunka során, melyek képesek visszaállítani az elöregedő sejtek eredeti, vagy közel eredeti állapotát. Ezeket a molekulákat nevezték el senolytics-nek, vagyis szenolitikumoknak (’senescent’ jelentése magyarul: öregedő – a szerk.).

A kutatás során öregedő sejteket ültettek emberi szövetekbe, és azt figyelték, hogy kialakul-e közöttük bármilyen akció-reakció. Az egyetem kutatói azt találták megfigyelésük során, hogy már egészen kis mennyiségű beültetett elöregedő sejt is képes „ártalmas” hatást gyakorolni a környező szövetekre, hiszen azokban maradandó fizikai károsodásokat okoztak az integrált sejtek.

A tudósok kihangsúlyozták, hogy az öregedő sejtekre nem csak megfelelő étrenddel és elegendő testmozgással lehetünk hatással – ám ezeket sosem lehet elég korán elkezdeni. Elmondták, hogy az öregedő sejtek ellen minden esetben fellép az immunrendszer, csak nem mindegy, hogy milyen intenzitással képes erre, és erre a hajlamunkra a genetikánk is igen nagy hatást gyakorol.

További fontos tényezőként jegyezték meg, hogy a felfedezett szenolitikumok előtt igen nagy jövő áll. Amellett, hogy egészséges, betegségektől aránylag mentes korosodást és időskort tudnának biztosítani a pácienseknek, nagymértékben tudnának tenni a kemoterápián átesett betegek egészségéért is a szenolitikumok segítségével. A szenolitikumokkal nemcsak egészséges öregkort tudnának biztosítani a szakemberek, de hosszabb, tevékenyebb és szellemileg is aktívabb időszakot tudhatnának magukénak a páciensek.

Az eddigi állatkísérletek igen bíztatóak a minnesotai szakemberek szerint, és már nem sok idő választja el attól az emberiséget, hogy aránylag könnyen hozzáférhetővé váljanak ezek a nagyszerű készítmények a hétköznapi gyógyászatban is.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Kutatások

Fel