Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Szenolitikumokkal pusztítják az öregedő sejteket és serkentik az egészséges sejtek aktivitását!

Kutatások

Szenolitikumokkal pusztítják az öregedő sejteket és serkentik az egészséges sejtek aktivitását!

Az elmúlt néhány év során egyre inkább fókuszba került az öregedésgátlás; a kutatók arra összpontosítanak, hogy megvizsgálják az elöregedett sejtek eltávolításának lehetőségeit.

Az öregedő sejtek minimalizálását, avagy teljes eltávolítását a szervezetből terápia-jelleggel vezetnék be a jellegzetes időskori betegségek kezelése során. Ebben a folyamatban az öregség egyik fő kiváltó okával terveznek foglalkozni, mégpedig a felhalmozódott öregedő sejtekkel.

A tudósok már egy ideje felismerték, hogy ezek a testben jelentős mértékben felgyülemlett idős sejtek számos időskori megbetegedésért felelnek – így az oszteoporózisért (csontritkulásért) és az arteriosclerosisért (érelmeszesedésért) egyaránt. Ezeknek az újszerű SENS terápiáknak (azaz szenolitikus terápiáknak) köszönhetően nagy eséllyel helyreállíthatók az idős sejtek által okozott károk.

Mit mutatnak a kutatások?

Friss kutatásokból fény derült arra is, hogy összefüggés fedezhető fel a sejtöregedés, a rákos megbetegedés, valamint a kemoterápia mellékhatásai között.

Nem minősül újdonságnak az a kijelentés, mely szerint a rendkívül mérgező kemoterápiás kezelések negatív hatással vannak a sejtfunkciókra, melyeket károsítanak és deregulálnak. A kemoterápia előidézi a rákos sejtek öregedő sejtekké válását, mindemellett pedig egy sor járulékos kárt is okoz, megterhelve az egészséges sejteket.

A fentiek arra engednek következtetni, hogy bizonyos értelemben a kemoterápia egyfajta sajátos öregedés-felgyorsító beavatkozásnak is tekinthető.

Az immunrendszer a kemoterápiás kezelések során bár eltávolítja az elöregedett sejtek egy részét, mégis néhány öregedő sejt képes ellenállni és megmarad. Az ekként megmaradt öreg sejtek populációi idővel felhalmozódnak, és az egyébként  természetes öregedési folyamat részeiként szövetregeneráció-csökkenést és gyulladásokat idéznek elő a szervezetben.

Az idősödő tumorsejtek ezt követően olyan káros kémiai jeleket közvetítenek, amelyek a környezetükben lévő sejteket is arra ösztönzik, hogy öregedő fázisba kerüljenek. A szenzens sejtek növelik a krónikus gyulladások szintjét, megnövelik a rák kockázatát, rontják a szövetműködést.

A kutatók kulcsfontosságúnak tartották olyan készítmények előállítását, amelyek által eltávolíthatók a kemoterápia káros hatásaként jelentkező öregedő sejtek. Minden jel arra utal, hogy a szenolitikus gyógyszerek ígéretes alternatív terápiaként tarthatók számon. Ezen öregedésgátló készítmények segítségével sikerül felvenni a harcot az öregedő sejtek felhalmozódásával, valamint az ezzel szorosan összekapcsolódó betegségekkel egyaránt.

Forrás: medicalxpress.com

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Kutatások

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel