Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Telomer-helyreállító génterápiát terveznek folytatni embereken

Genetika

Telomer-helyreállító génterápiát terveznek folytatni embereken

Számtalanszor hallhattuk életünk folyamán a semmi sem biztos csak a halál szólást, azonban a genetika berkein belül végzett kutatások úgy fest: egy ideje el kezdték megcáfolni ezt a régmúlt idők óta megingathatatlannak vélt meglátást. Vajon sikerülhet mindez?

Néhány évtizede a tudósok belekezdtek a molekuláris okok tüzetes feltárására, melyek okán megöregszünk, majd végül meg is halunk. A mindannyiunkban fáradhatatlanul ketyegő biológiai óra rejtélye a genetika górcsője alá került, így mára már tudjuk, hogy a kromoszómák végén található telomerek a sejtosztódások során idővel megrövidülnek, ekként mintegy megszabják életünk várható hosszát.

Azonban arra is fény derült, hogy egyes szövetek, melyek folyamatosan megújulnak magas telomeráz szinttel rendelkeznek. Ezeknek az enzimeknek a fő funkciója a telomerek újjáépítése, hogy azok akadály nélkül osztódhassanak.

Tudósok egy kis csapatát néhány évvel ezelőtt az a kérdés foglalkoztatta, hogy vajon a telomeráz védelmet kínál-e a sejtek öregedése ellen, netán jelenlétével meghosszabbíthatóvá válhat-e az élettartam? Az előbb feltett kérdésre a válaszokat, első lépés gyanánt, egerek telomer-kiterjesztő kezelésével keresték, azonban úgy fest, hogy nemrégiben egy géntárápiával embereken is megpróbálnák az állatokon eddig elért eredményeket a telomer-helyreállítást illetően.

A génterápiás kezelésről

A génterápia jelenleg egy pay-to-play klinikai vizsgálatnak bizonyul, melyet egy kolumbiai klinikán folytatnak és a cél a telomerek helyreállítása.

Felhívták a vizsgálatban részt venni kívánó potenciális páciensek figyelmét arra, hogy mindez próba, egyáltalán nem bizonyított, teljes mértékben kipróbálatlan, és akár a páciensek egészségére káros hatást is gyakorolhat.

Az esetlegesen befecskendezett betegek szervezete olyan genetikai utasítást kap, amelyek révén a sejteknek telomeráz reverz transzkriptákat szükséges előállítaniuk – mely molekula részt vesz a telomerek meghosszabbításában.

Mindez azonban csöppet sem veszélytelen kísérlet, melyre több tudós is felemeli a hangját – többek között egy öregedéssel és rákkutatással foglalkozó szakértő, Jerry Shay is.

Shay szerint ugyanis fennáll a veszélye annak, hogy a genetikai próba során olyan rák előtti sejteket is aktiválhatnak, amelyek különösen kockázatosak lehetnek  a 65 évnél idősebb páciensekre.

Az embereken végzett ezen kísérlet terve sokakban kétkedést, bizonytalanságot kelt, hiszen mindez elengedhetetlenül magával vonja az etikai dilemmát. Egyes beszámolók szerint már ketten jelentkeztek a kockázatos génterápiára, melyet egyébként az Egyesült Államokban nem hagytak jóvá, ezért a telomer-vizsgálat az Államokon kívül zajlik.

A vizsgálattal kapcsolatban számos tudós kifejezi aggályait, hiszen nagyon sok a homályban maradt, megválaszolatlan kérdés.

Forrás: technologyreview.com

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Genetika

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel