Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Testmozgással a bőr feszességének megóvásáért és a bőr öregedése ellen!

Bőrápolás

Testmozgással a bőr feszességének megóvásáért és a bőr öregedése ellen!

Amikor zöldségaprítás közben egy óvatlan pillanatban megvágjuk az ujjunkat, szervezetünk a seb súlyosságától függően néhány nap vagy hét alatt helyrehozza a sérült szövetet. Testünk e bámulatos képessége egy igen hasznos evolúciós vívmány, fontos védelmi vonal a fertőzések és nem kívánt mikrobák bejutása ellen.

Sajnos az életkor előrehaladtával a szervezetünk többi sejtjéhez hasonlóan a bőrsejtek reprodukciós, helyreállítási képessége is csökken. Épp ezért az idős embereknél nagyobb kockázattal jár egy sérülés. A seb csak igen-igen lassan vagy rosszabb esetben már egyáltalán nem gyógyul be.

A tudósok csak most kezdik megérteni azokat a biológiai folyamatokat, amik a bőrsejtek öregedéséhez, illetve lassú gyógyulásához vezetnek.

Javítható a bőr gyógyulási képessége

Justin Crane, a Northeastern biológiai laborvezetője kutatásában a sejtnövekedés serkentésének mechanizmusára összpontosít. Munkája igen nagy jelentőséggel bír, hiszen a jelenlegi sejtnövekedést ösztönző terápiák nem koncentrálnak kellően az idős emberekre, így hatékony segítséget nem is tudnak biztosítani nekik.

Crane és csapata laboratóriumi egereken az interleukin 15 nevű fehérje bőrszövet helyreállító lehetőségeit vizsgálta. A kutatók megfigyelték, hogy az interleukin fehérje alacsony dózisa azáltal, hogy utánozza a testedzés öregedésgátló hatásait javítja a bőr gyógyulási képességét. Az emberi testben a sejtek energizálási folyamatában elengedhetetlen interleukin 15 bőségesen megtalálható a rendszeres testmozgást végzők szervezetében.

A szakemberek egyelőre nem értik az öregedés és a bőr gyógyulásában résztvevő minden sejtes folyamat pontos kapcsolatát. Az azonban váratlan volt – hangsúlyozta a kutatásvezető Justin Crane –, hogy egyetlen típusú fehérje állhat az egész mechanizmus hátterében.

Egészen bizonyosnak tűnik, hogy az energiatermelésért és tárolásért felelős mitokondriumok aktiválása elősegíti a bőrsejtek vitalitásának fenntartását, illetve a sérülések gyors gyógyulását.

A mitokondriumok jótékony hatása pedig a rendszeres testmozgással tartható fent. A szakemberek a bőröregedés jeleinek csökkenését és az interleukin 15 szint növekedését jegyezték fel azoknál az idősödő embereknél, aki napi rendszerességgel testmozgást végeznek.

Forrás: phys.org

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Bőrápolás

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel