Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Tökéletesen funkcionáló pajzsmirigyet növesztettek a Groningeni Egyetemen kutatói

Kutatások

Tökéletesen funkcionáló pajzsmirigyet növesztettek a Groningeni Egyetemen kutatói

Az emberi szervezet megfelelő működése szempontjából a pajzsmirigy egészsége kulcsfontosságú tényező. A pajzsmirigy a nyak elülső részén található, és működése közben olyan alapvető feladatokat lát el, mint az anyagcsere, a növekedés, a mitokondriumok működtetése vagy a fehérjeszintézis. A pajzsmirigyhormonok és antitestek egyensúlyának megbomlása pajzsmirigy alulműködéshez vagy túlműködéshez vezethet, ami súlyos szövődmények kialakulásával társulhat.

Habár a bonyolult felépítésű szervek laboratóriumi növesztése egyelőre a jövő, de a kisebb, egyszerűbb felépítésű szervek előállítása egyre beláthatóbb közelségbe kerül a tudósok számára. Az utóbbi években számos olyan tanulmány látott napvilágot, mely felveti a beteg szerveket helyettesítő, úgynevezett organoidok életképességét.

Jó példa erre, hogy szűk egy évvel ezelőtt a kutatások során emberi őssejtekből sikerült a nyálmirigy szövetét előállítani, ami úttörő mozzanatnak számít a beteg szerv kezelésében. (Egyrészt nem kell félni a transzplantációs szervkilökődéstől, másrészt nem kell végeláthatatlan donorlistára várni.)

Sikeres organoid, a transzplantáció vége?

Rob Coppes és kutatócsapata a hollandiai Groningeni Egyetem Orvosi Központjában egy tanulmány során sikeresen növesztett tökéletesen funkcionáló pajzsmirigy organoidot. A szervet általános biológiai eljárások keretei között, úgynevezett sejtnövesztéses módszerrel hozták létre. A laboratóriumban kifejlődött pajzsmirigy organoid igen reménykeltőnek bizonyult: genetikai stabilitással és sejtes integrációval rendelkezett.

Coppes professzor elmondta, hogy 8 hét elteltével az újdonsült szerven jellegzetes tüszők jelentek meg, amelyekből pajzsmirigy hormonok váltak ki. A 29. hétre az organoid mérete jelentősen megnőtt, ám a tüszők még mindig jelen voltak, ami igen bíztatónak tűnt a szakember szerint. Annak ellenére, hogy az egyik pajzsmirigy hormon (T4) szintje kissé alulmaradt a várakozásoknak, az organoid tökéletesen ellátta a biológiai funkcióit.

A tanulmány fényes bizonyítéka annak a felvetésnek, hogy a pajzsmirigyből származó sejtek tökéletesen funkcionáló mesterségesen előállított szervet alkothatnak. A felfedezés sokmillió pajzsmirigy betegségben szenvedő embernek adhat reményt a gyógyszer elhagyására.

Forrás: www.longevity.technology

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Kutatások

Fel