Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Tudósok összefüggést találtak a bél mikrobiomja és az élettartam alakulása között

Genetika

Tudósok összefüggést találtak a bél mikrobiomja és az élettartam alakulása között

Egy kutatócsoport olyan markáns eltéréseket azonosított a bél mikrobiomjában, amelyek az egészséges vagy egészségtelen öregedési pályákkal társulnak, egyben előrejelzik a várható élettartam alakulását. A felfedezés új lendületet adhat nem csupán a genetikán alapuló, de a teljes szenolitikus gyógyászatnak is.

A Nature Metabolism folyóiratban közzétett tanulmány keretei között a kutatók 9000 önkéntes bélmikrobiom vizsgálatát végezték el. A 18 és 101 év közötti résztvevők fenotípusát és klinikai adatait elemezve a szakemberek három kohorszt különítettek el. Ebből a tudósokat leginkább az a 900 önkéntest átfogó csoport érdekelte, melynek életkora 78 és 98 év között alakult.

Különleges folyamatok a bélben

A kutatási adatok azt sugallták, hogy az életkor előrehaladtával a bél mikrobiomja egyre egyedibbé válik, azaz egyre inkább eltér másokétól. A tudósok megfigyelték, hogy a bél sajátságos lenyomata szoros összefüggésben áll a vérplazmában előforduló mikrobiális eredetű anyagcseretermékekkel. A szakemberek feljegyezték továbbá, hogy egy metabolit (fenil-acetil-glutamin) szintje árulkodott a legjelentősebben az egyediségről. Ez az a metabolit, amely a rendkívül hosszú életkort megélt személyek vérében is magas.

A felfedezett egyedi lenyomat megjósolhatja a betegek túlélési esélyeit az életük utolsó évtizedeiben – hangsúlyozta Dr. Tomasz Wilmanski, az Institute for System Biology posztdoktori kutatója és a tanulmány vezető szerzője. A tudós aláhúzta, hogy a 80 év körüli egészséges önkéntesek szakadatlan mikrobiális eltolódást mutattak az egyedi összetételű bélmikrobiom felé, ugyanakkor a megromlott egészségi állapotú résztvevőknél ez az eltolódás hiányzott.

Wilmanski hangsúlyozta, hogy az egyediségi minta hozzávetőleg az életkor közepén, 40-50 éves korban kezd kialakulni, és egyértelműen a vér metabolikus lenyomatával jár. Ez azt jelenti – nyomatékosította a tudós –, hogy a bélmikrobiom változásai nem pusztán képet adnak az egészséges öregedésről, de az életkor előrehaladtával közvetlenül is hozzájárulnak az egészséges állapot fenntartásához.

A kutatómunkának vélhetően jelentős klinikai következményei lesznek, és a jövőben a bélmikrobiom egészsége fokozottabb hangsúlyt kap az életkorral összefüggő vizsgálatok során.

Forrás: businessworld.in

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Genetika

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel