Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Tudósok újraprogramozott sejtekkel lassítják az öregedést!

Kutatások

Tudósok újraprogramozott sejtekkel lassítják az öregedést!

A Salk tudósainak első ízben sikerült feltárniuk az emberi keringési rendszer sejtjeinek változását az életkor és az azzal összefüggő betegségek vonatkozásában. A kutatócsapatnak sikerült feltárnia, hogy miért merevednek meg az erek az öregedéssel, és azonosították azokat a molekuláris célpontokat, amelyek az érsejtek lassabb öregedéséért felelősek.

Az érrendszernek rendkívül fontos szerepe van az öregedés szempontjából, jóllehet, annak hatását eddig nagyban alábecsülték, mert igen nehéz tanulmányozni ezeknek a sejteknek az öregedését – magyarázta Martin Hetzer, a Salk alelnöke, tudományos főtisztviselője, egyben a tanulmány jegyzője.

Eddig falakba ütköztek a kutatók

Az öregedő érrendszer kutatásának eddig az vetett gátat, hogy a betegek érsejtjeiből vett minták gyűjtése invazív módon történt, az életkorral összefüggő molekuláris változásoktól megtisztított módszerrel. Ez azt jelenti, hogy az erek sejtjeinek öregedésével kapcsolatos legtöbb információ eddig a puszta megfigyelésből származott.

Magyarán: a kutatók mindössze annyit jegyezhettek fel, hogy a vénák és az artériák az idők során kevésbé rugalmassá váltak, megmerevedtek és megvastagodtak. Ezek a változások hozzájárultak a vérnyomás emelkedéséhez és a szívbetegségek kialakulásának fokozott kockázatához.

2015-ben Hetzer és csapata bebizonyította, hogy a fibroblasztokat közvetlenül át lehet programozni idegsejtekké, átugorva az indukált pluripotens őssejtes stádiumot, amely kitörli a sejtek úgynevezett öregedési aláírásait. A létrejövő idegsejtek tehát megtartották biológiai életkorukat, ami lehetőséget adott a szakembereknek az idős sejtek változásának vizsgálatára.

Az új tanulmányban Hetzer és munkatársai ugyanezt a közvetlen konverziós megközelítést alkalmazták kétféle érrendszeri sejt létrehozására is. Az elsők között alkalmaztuk ezt a technikát az érrendszer öregedésének tanulmányozására – mondta el Roberta Schulte, a tanulmány társszerzője.

Hetzer és csapata jelenleg egy olyan kutatást tervez, amely során az életkor előrehaladtával változó gének érrendszerben észlelt változásainak és szabályozásainak pontos molekuláris mechanizmusát tárnák fel. Munkájuk hatalmas előrelépés lenne az érrendszeri megbetegedések hatásos kezelése terén.

Forrás: scitechdaily.com

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Kutatások

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel