Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Úgy tűnik, hatásos lehet az őssejtkezelés az élet meghosszabbítására!

Genetika

Úgy tűnik, hatásos lehet az őssejtkezelés az élet meghosszabbítására!

Bármennyire is ígéretesnek tűnt az őssejtterápia az öregedés elleni harcban, a tudósok mindegyre egy megugorhatatlan akadályba ütköztek a munkájuk során.

Most úgy tűnik, hogy hosszú évek kutatását követően létezhet egy kiegészítő kezelés, aminek segítségével eredményesen alkalmazható lesz a jövőben az őssejtterápia.

Az őssejtek a magzati fejlődés korai szakaszában alakulnak ki, és az teszi őket különlegessé, hogy képesek a szervezet speciális funkcióit ellátó sejtekké alakulni a sejtosztódás során.

Erre az átalakulásra kizárólag a magzati korból kis számban a szervezetünkben maradt őssejtek alkalmasak, a testünkben túlnyomórészt jelenlévő „normál működésű” sejtek nem.

Eddig nem igazán működött jól

Ennek tükrében világos, hogy az őssejtek szerepe a kor előrehaladtával felértékelődik. Az őssejterápia a jövőben olyan, életkorral összefüggő betegségek kezelésében lesz eredményes, mint a Parkinson- és Alzheimer-kór, bizonyos izomsorvadások, a stroke vagy a diabétesz.

Egyes őssejtterápiák a szívinfarktuson átesett betegek károsodott szívizomzatának visszaépítésére irányulnak. Az őssejtkezelés fejlődése, tökéletesítése tehát hatalmas mérföldkő a korral összefüggő betegségek leküzdésére, egyáltalán az öregedés lelassítására irányuló erőfeszítésekben.

A gond az, hogy a terápia elég gyakran nem működik az idősödő szervezetben, tehát pont azok esetében, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá. Ez azért fordulhat elő, mert a koros szövetekben szignifikáns a gyulladás aránya, ami megakadályozza az őssejtek megfelelő beépülését.

Joana Neves, egy portugál kutató úgy tűnik, megtalálta a hiba kiküszöbölésének módját, jelentősen növelve a sikeres őssejtterápia esélyét az idősek esetében is.

Joana Neves muslincákon végzett kísérletek során észrevette, hogy az úgynevezett MANF (mesencephalic astrocyte-derived neurotrophic factor) fehérje kulcsszerepet játszik a gyulladás csökkentésében.

A felismerés arra késztette a kutatót, hogy alaposabb vizsgálatokat végezzen a MANF és az őssejtkezelés összefüggése kapcsán. Joana – immár egérkísérletek során – kimutatta, hogy a MANF fehérje jelenléte mellett eredményesebben alkalmazható az őssejtterápia az idősödő szervezet esetében. A fellépő gyulladás így jó eséllyel gyógyszeres kezeléssel orvosolhatóvá válik.

Forrás: singularityhub.com

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Genetika

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel