Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Úgy tűnik, sikerült visszafordítani a biológiai életkort

Kutatások

Úgy tűnik, sikerült visszafordítani a biológiai életkort

Egy rendkívülinek számító kutatás során a szakemberek azt tapasztalták, hogy visszafordult a szervezet epigenetikus óráját. A sejtbiológusok korántsem számítottak effajta eredményre: a kísérletben résztvevő önkéntesek átlagosan 2,5 évet vesztettek el biológiai korukból.

Mielőtt belemennénk a részletekbe, érdemes tisztázni, hogy mit is jelent pontosan az epigenetikus óra.

Az emberi test epigenomja számos olyan kémiai módosításokat, metilcsoportokat – szaknyelven címkéket – tartalmaz, amelyek nyomot hagynak a DNS-en. Ezek a címkék segítenek a szakembereknek meghatározni az ember test tényleges, biológiai életkorát a kronológiai kor helyett. Pusztán az évek száma ugyanis nem ad megfelelő képet az emberi szervezet egészségéről.

Számítottunk az óra lassulására, de a visszafordulására nem

Steve Horvath, a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem genetikusa az epigenetikai elemzéssel összefüggően elmondta, hogy egészen futurisztikusnak tűntek az eredmények, amik őket magukat is meglepték.

A szakember szerint egyáltalán nem számított nagy volumenűnek az a kísérlet, ami végül 2,5 évvel fiatalította meg a résztvevő önkénteseket. Voltak számítások arra vonatkozóan, hogy a terápia hatására az epigenetikus óra lelassul vagy megáll, de arra gondolni sem mertek, hogy visszafordul.

Néhány évvel ezelőtt a tudósok azt vizsgálták, hogy a növekedési hormon biztonságosan alkalmazható-e a csecsemőmirigy szöveteinek helyreállításában.

A tüdő és a mellkas között elhelyezkedő csecsemőmirigy létfontosságú az immunrendszer hatékony működéséhez, szerepet játszik a szervezet fertőzések és rák elleni küzdelmében. Sajnos a csecsemőmirigy a pubertás kort követően zsugorodni kezd, funkcióját fokozatosan elveszíti.

A csecsemőmirigy helyreállítását célzó kísérletben 9 személyt vizsgáltak 51 és 65 év között. A vizsgálat során a tudósok két, széleskörben alkalmazott antidiabetikus gyógyszerrel (dehidroepiandrosteron és a metformin) tesztelték az önkénteseket. A kutatás lezárult, az eredményeket összesítették és publikálták.

Eltelt néhány év, és a szakemberek utóvizsgálati célzattal újra összehívták az egykori résztvevőket egy után követéses kutatás felállítására, ahol meglepően tapasztalták, hogy az alanyok epigenetikus órája 2,5 évvel korábbi állapotot mutat.

Forrás: www.nature.com

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

További cikkek innen: Kutatások

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel