Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Új lehetőségek tárulnak fel a tudósok előtt a génszerkesztés területén!

génszerkesztés

Genetika

Új lehetőségek tárulnak fel a tudósok előtt a génszerkesztés területén!

A szakemberek számos örökletes génbetegség, elváltozás esetében tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy a genom mely területe okozza a problémát. A gond csak az, hogy eddig nem volt a kezükben olyan eszköz, ami segítségével kijavíthatták a génmutációt, illetve kezelhették az általa okozott rendellenességet.

A Salk Institute kutatói a közelmúltban kifejlesztettek egy olyan eszközt, ami génszerkesztés révén lehetőséget kínál számos örökletes betegség hatékony kezelésére, gyógyítására.

A nehézségeket ez idáig jórészt az okozta, hogy a korábbi génszerkesztő eszközök, eljárások nem voltak képesek megcélozni a DNS kritikus területeit, és nem vették figyelembe, hogy az élő szövet különféle sejttípusokat tartalmaz.

Működésben az új génszerkesztő, a SATI

Egyelőre egérkísérletek során tesztelik a SATI-nak (Single homology Arm donor mediated intron-Targeting Integration) keresztelt új génszerkesztő eszközt, ami lehetővé teszi a génmutációk és sejttípusok széles skálájának megcélzását.

A szakemberek szerint az új genomszerkesztő technológia hamarosan kibővítésre kerül, és olyan genetikai eredetű betegségekkel is eredményesen veszi majd fel a harcot, mint a Huntington-kór vagy a korai öregedési szindróma.

Rengeteg genetikai mutációs elváltozást ismerünk, ám az eszköz ajtót nyit a génbetegségek eredményes gyógyításához – mondta el Juan Carlos Izpisua Belmonte, a Salk Institute génfejlesztő laboratóriumának professzora.

Olyan sokoldalú eszközt próbáltunk kifejleszteni, amely a DNS úgynevezett nem kódoló régióit célozza meg, és lehetővé teszi a mutációk és sejttípusok széles spektrumú hozzáférhetőségét – erősítette meg tudós társát Maka Yamamoto.

A SATI működési elve, hogy a problémás gén egészséges másolatát behelyezi a DNS nem kódoló régiójába a mutációs pozíció előtt. Az új gén a régi mellett valamelyik DNS-javítási útvonal egyikén integrálódik a genomszerkezetbe, így a mutáns gén káros hatásai enyhülnek.

A tudósok laboratóriumi egereken eredményesen tesztelték az eljárást olyan, embereknél is előforduló génmutációs betegséggel, ami korai öregedést, szívműködési zavarokat, illetve drasztikus élettartam csökkenést okoz. A kutatók a génszerkesztés segítségével 45 százalékkal hosszabbították meg a genomi elváltozással kezelt rágcsálók életét.

Forrás: salk.edu

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Genetika

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel