Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Új szenolitikus gyógyszer került kísérleti fázisba az öregedő sejtek eltávolítására!

Gyógyszerek

Új szenolitikus gyógyszer került kísérleti fázisba az öregedő sejtek eltávolítására!

Egy kínai tudóscsapat a közelmúltban különböző sejttípusok esetén is hatékonynak tűnő öregedésgátló készítményt hozott létre. A kínai kutatók felfedezése előnyösebb tulajdonságokkal rendelkezik több, jelenleg is létező szenolitikummal szemben.

Az ázsiai tudósok az öregedő sejteket megcélozva kezdtek bele a gyógyszerfejlesztésbe. A sejtes öregedés egy olyan biológiai folyamat, amelyben a sejtek osztódása leáll, és megszűnik a szövetek támogatása.

Jelenlegi tudásunk szerint ez a folyamat az öregedés egyik fő jellemzője, amely krónikus gyulladással, fibrózissal és más káros hatásokkal jár együtt. A kutatók egy ideje úgy tartják, ha valamilyen módon sikerülne a toxikus vegyületeket kibocsátó, kártékony öregedő sejteket eltávolítani a szervezetből, azzal jelentős lépést tennénk az életkorral összefüggő betegségek leküzdése felé.

Terápiás szempontból semleges előgyógyszer

A kutatók egy úgynevezett előgyógyszer (prodrug) kifejlesztésével igyekeznek visszaszorítani az öregedő sejteket. Az előgyógyszer olyan gyógyászati hatás nélküli vegyület, ami a szervezetbe kerülve aktív hatóanyaggá alakul az anyagcsere során. A prodrug tehát terápiás szempontból semleges mindaddig, míg egy kiváltó vegyülettel nem találkozik.

A kutatók feljegyezték, hogy az összes öregedő sejt közös jellemzője a β-galaktozidáz enzim határozottan megnövekedett termelődése. A szakemberek nem teljesen értik, hogy az öregedés miért okozza ennek az enzimnek szintnövekedését, mindenesetre a jelenség lehetőséget ad a folyamatba történő beavatkozásra.

A szakemberek egérmodellekben sikeresen kimutatták, hogy az általuk fejlesztett előgyógyszer hatékonyan és szelektíven pusztítja el a β-galaktozidáz pozitív öregedő sejteket. A kontrollkísérlet során a tudósok egy másik, β-galaktozidáz-komponens nélküli vegyületet juttattak a rágcsálók szervezetébe.

A szakemberek megfigyelték, hogy a kontrollvegyület válogatás nélkül pusztította el mind az öregedő, mind pedig az egészséges sejteket a rágcsálók szervezetében. Az ázsiai kutatók által fejlesztett előgyógyszer tehát képes szelektíven eltávolítani az öregedő sejteket a szervezetből. A tesztelés jelenleg a klinikai fázisban tart, ami a gyógyszer engedélyeztetésének előszobájának minősíthető.

Forrás: www.lifespan.io

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Gyógyszerek

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel