Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Új terápiás lehetőségekre bukkantak a DNS-károsodással kapcsolatban

Genetika

Új terápiás lehetőségekre bukkantak a DNS-károsodással kapcsolatban

Egy közelmúltban napvilágot tudományos értekezés összekapcsolja a DNS károsodását az úgynevezett citoplazmatikus kromatin fregmentumokon keresztül az öregedéssel. A publikáció azt sugallja, hogy új módszerek kidolgozására nyílt lehetőség az élettartam meghosszabbítását célzó terápiák számára. Mit találtak a kutatók, és milyen új lehetőséget kínál a genetika az öregedés elleni harcokban?

A sejtes öregedés egy olyan természetes biológiai folyamat, melyet egyelőre egyetlen ember sem kerülhet el. A jelenség során a sejtek kilépnek a megszabott sejtciklus körforgásából, majd egy visszafordíthatatlan mechanizmus veszi kezdetét. A funkciójukat vesztett sejtek ugyanis nem pusztulnak el teljes mértékben, hanem környezetükbe toxikus enzimeket bocsátva mérgezik a szöveteket, ezáltal egészséges sejttársaikat is.

Miért mérgezi az öregedő sejt a környezetét, nem ellentétes ez az evolúcióval? A tudósok jelenleg úgy gondolják, hogy a sejtek ilyen fajta furcsa viselkedése egyfajta daganatellenes hatás kiváltásával magyarázható. Akad azonban egy kis probléma. A gond az, hogy a mérgező vegyületek lokális gyulladásokat okoznak a szervezetben, amik vélhetően összekapcsolhatók az életkorra tipikus betegségek megjelenésével.

Mit mond a genetika, mik a lehetőségeink?

A sejtöregedéshez fűzhető szekréciós fenitípust (SASP) öregedős sejtfenotípusnak nevezzük. A mechanizmus során ezek a sejtek kiválasztják (szekretálják) a gyulladásos citokineket, az immunmodulátorokat, illetve egyéb jelátviteli molekulák keverékét. Kutatók szerint a SASP öregedésben betöltött szerepe vitán felül áll, ugyanakkor annak mechanizmusai egyelőre fejtörést okoznak a tudósoknak.

Élősejtes képalkotási eljárás során a szakemberek igazolták, hogy az öregedő sejtekben az úgynevezett kromatin fragmensek a magmembránon keresztül citoplazmatikus kromatin fragmentumokat (CCF) képesek szivárogtatni a citoplazmába. A folyamat egy kompromittált burok miatt következhet be, ami négy lemezből és más meghatározott fehérjékből tevődik össze, a feladata pedig nem más, mint a kromatin homeosztázis fenntartása.

A folyamat első olvasatra igen összetettnek tűnik, és a gyakorlatban sem egyszerűbb sem a megértése, sem a megfigyelése. A lényeg az, hogy a citoplazmában felgyülemlett CCF igen sok problémát okoz a szervezetben, tudósok szerint a DNS-károsodástól kezdve az öregedéssel összefüggő betegségek megjelenéséig kiváltó ok lehet.

A kezünkben lenne a megoldás?

A kutatók úgy gondolják, hogy a fenti folyamat helyreállításában, magyarán az öregedés visszafordításában jelentős szerepet kaphat két, jelenleg is forgalomban lévő hatóanyag, a metformin és a rapamycin. Mindkét vegyület hosszú kutatási-tesztelési múltra tekinthet vissza, a tudósok állatkísérleteken, klinikai vizsgálatokon bizonyították mind a metformin, mind pedig a rapamycin élettartamra gyakorolt kedvező hatását. Jóllehet, a pontos mögöttes mechanizmusokat eddig a pontig nem igazán értették.

Szakemberek szerint a CCF, valamint az úgynevezett upstream és downstream szabályzók nem csupán a betegségek leküzdésében jelentenek potenciális célpontokat, de az élettartam meghosszabbítása érdekében kidolgozott terápiák vonatkozásában is hangsúlyosak lehetnek. A kutatók felhívják a figyelmet, hogy a JNK-gátlók, a mitokondrium funkciójának szabályzói, továbbá a cGAS- és STING-gátlók ugyan határozott célzást kínálnak, mégsem szerepelnek azok között a szenolitikus terápiák között, amelyek az öregedő sejtek eltávolítását határozzák meg.

A kutatók azt is aláhúzzák, hogy a SASP expressziójának szabályozása vagy teljes mértékű gátlása alternatív megközelítéshez vezethet, ehhez persze tudományos szemléletváltásra is szükség lehet. A SASP apadása ugyanis a sejtek öregedésének csökkenését eredményezi, ami megszünteti az életkornak való kitettséget, illetve minimalizálja a sérülékenységet. Összességében ezek a terápiák késleltethetik a folyamatot, ezáltal javíthatják az emberi élettartamot és az életkilátásokat.

Forrás: www.longevity.technology

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Genetika

Fel