Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Újabb előnyös öregedésgátló tulajdonságot mutat a metformin!

Gyógyszerek

Újabb előnyös öregedésgátló tulajdonságot mutat a metformin!

Több friss kutatás is igazolta, hogy a metformin, azaz 2-es típusú diabétesz kezelésére használt gyógyszerhatóanyag a szív- és érrendszeri megbetegedéssel élőkre is kedvező biológiai folyamatokat vált ki.

Most egy tanulmány arról értekezik, hogy a metformint szedőknél az életkor előrehaladtával jelentősen lassabban csökken az értelmi hanyatlás is.

Hatéves kutatási periódusban vizsgáltunk 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő embereket, és egyértelmű összefüggést tártunk fel a metformin használata, illetve a lassabb kognitív hanyatlás és az alacsonyabb demencia aránya között – mondta el a tanulmány szerzője Katherine Samaras, az Ausztrál Új-Dél-Wales Orvosi Kutatóintézet munkatársa.

Hogyan működik a metformin?

A hatóanyag segíti a szervezetet az inzulin hormon hatékony felhasználásában, így a cukor képessé válik bejutni a sejtbe, hogy üzemanyagként hasznosulhasson. A 2-es típusú cukorbetegséggel élők inzulinfelhasználása nem működik hatékonyan (inzulinrezisztencia), ezért gyógyszeres kezelésre szorulnak.

A metformin egy inzulin-érzékenyítő gyógyszer, ami számos más hatást is kifejt a sejtekre és azok egészségi állapotára – hangsúlyozta Samaras.

A tanulmány szerzője megjegyezte, hogy a szakértők véleménye szerint a 2-es típusú cukorbetegség vagy az inzulinrezisztencia kihatással lehet az agy és idegszövetek degenerációjára, és károsíthatja az ereket is. Az inzulin működésének fokozásával a metformin közvetlenül gátolja meg ezeknek a folyamatoknak a kialakulását.

A kutatásban 123 cukorbeteg egyén vett részt, akik közül 67 személy metformint szedett. A szakemberek kétévente neuropszichológiai vizsgálatoknak vetették alá a résztvevőket, ami azt jelenti, hogy a hatéves vizsgálati periódusban összesen három alkalommal.

A tudósok megfigyelték, hogy azoknál a cukorbeteg személyeknél, akik nem álltak metforminos kezelés alatt ötször magasabb volt a demencia kialakulásának kockázata.

Kutatásunk ígéretes alap bizonyítékot nyújtott arra vonatkozóan, hogy a metformin hatékonyan lép fel a kognitív hanyatlással szemben – emelte ki a szerző. A kutatócsapat jelenleg egy hároméves klinikai tesztelésre készül, mely során a diabétesszel nem élő, de magas demencia kockázatú betegek metforminra történő visszahatását vizsgálnák.

Forrás: lifeextension.com

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Gyógyszerek

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel