Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Valamit lassan kezdeni kell az elöregedő népességgel, már a WHO is aggódni kezdett

Életmód

Valamit lassan kezdeni kell az elöregedő népességgel, már a WHO is aggódni kezdett

Jelenleg a világban hozzávetőleg 900 millió hatvanéves és annál idősebb ember él. Ez talán nem tűnik égbekiáltó számnak a Föld teljes lakosságához képest, ám figyelembe véve, hogy az előrejelzések szerint 2050-re már 2 milliárdan lesznek, belátható, hogy a probléma nem söpörhető tovább a szőnyeg alá.

A népesség elöregedésének üteme világszerte drámai módon növekszik. Csak egyetlen riasztó példa. Franciaországnak közel 150 éve volt arra, hogy alkalmazkodjon a hatvan évnél idősebb korosztály 10-ről 20 százalékra történő növekedéséhez. Ám a feladatot nem tudták megoldani, a döntéshozók máig nem rendelkeznek hatásos eszközökkel a probléma kezelésére.

Borult a papírforma, a világ tovább népesedik

A számok egy ideig azt sugallták, hogy az elöregedő társadalmak problémái kizárólag a magas jövedelmű országokat érintik (Japánban például a lakosság mintegy 30 százaléka 60 évesnél idősebb). Ám ma már az alacsony és átlagos jövedelemmel rendelkező nemzetek azok, amelyek a legnagyobb változást tapasztaljál e téren.

A prognózis szerint a század közepére Chile, Irán, Kína és Oroszország is csatlakozik Japánhoz, tehát az országok legalább 30 százaléka minimum hatvanéves lesz.

A legújabb kutatások szerint itt jönnének a képbe a hosszabb élettartam egyelőre kiaknázatlan lehetőségei. A további évek ugyanis lehetőséget adhatnának az új képességek elsajátítására, új karrier kiépítésére, a társadalomra nézve hasznos, akár karitatív tevékenységek folytatására.

Amennyiben az emberek jó egészségi állapotnak örvendve élhetik meg az extra éveket, és ha támogató környezetben élnek, akkor képességeik, munkájuk gyümölcse alig lenne megkülönböztethető a fiatalabb generációk efféle tevékenységeitől. Ugyanakkor ennek ellentéte is fennáll. Ha a plusz éveket a fizikai és szellemi képességek hanyatlása uralja, akkor az idős korosztályok társadalomra gyakorolt hatása visszavetőbb.

A világszinten megjelenő probléma már az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ingerküszöbét is elérte. A szervezet a tagállamokkal olyan globális stratégia és cselekvési terv kidolgozásába kezdett, amely megoldást nyújtana az öregedő társadalmak egészségmegőrzésére, monitorozására, hosszú távú ellátására, illetve az idősbarát környezet kialakítására.

Forrás: who.int

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Életmód

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel