Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Vámpírmolekula? Az öregedés visszafordítása „fiatal vérrel”

vámpírmolekula

Gyógyszerek

Vámpírmolekula? Az öregedés visszafordítása „fiatal vérrel”

A fiatal vérnek rejuvenációs, azaz visszafiatalító hatása van, amely impulzust a tudósok mélyebben meg akarnak ismerni. De mi van a fiatal vérben, amelynek segítségével az öregedés visszafordítható?

A CellReports folyóiratban közölt egyik tanulmány ezt a kérdést járja körül.
Néhány évvel a tanulmány megjelenését megelőzően a tudósok egereken végeztek kísérleteket és a vizsgálatok során arra az eredményre jutottak, hogy amikor fiatal vér molekuláris hatása az lett, hogy az öreg egerek több neuront termeltek, a neuronok közötti kapcsolat megerősödött, térbeli memóriájuk javult, az öregedés visszafordult.

Dr. Saul Villeda, a San Franciscoi Egyetem anatómiai asszisztense szerint ezeknek az idős egereknek az agya úgy funkcionált a „behatás” következtében, mint a fiatalabb egértársak agya (ezt a folyamatot parabiosisnak nevezik).

A „mesterszabályozó”

Dr. Villeda a kísérlet során arra volt kíváncsi, hogy meglelje a molekuláris célpontot, ezért egy öreg és egy fiatal egér genomátmérőjét kezdte el vizsgálni laborjában. Hamarosan rájött arra, hogy a fiatal egér vére valóban serkentő hatással van az öreg egér DNS-szintjére. A kor előrehaladtával az agyban lévő Tet2 nevű enzim szintje el kezd csökkenni, különösen igaz a csökkenés mértéke a hippocampus régióra (amely terület a tanuláshoz és a memóriához kapcsolódik).

Ez a fehérje valójában egy „mesterszabályozó”, amely számos változás előidézője lehet a DNS-ben (képes módosítani azt), ugyanakkor számos gént ki- és bekapcsolhat (ami azt jelenti, hogy van egy programja). Ahogy öregedünk nem csupán egy gén változik, hanem egy teljes DNS-program, a fiatal állat vérének öregre gyakorolt hatása képes visszaállítani ezeket a programokat. A fiatal vér befolyása alatt az enzim helyreáll.

Dr. Villeda szerint a genom-térképe alapján a DNS fiatalabbnak tűnik. Ha ezt követően el kezdik növelni a Tet2 fehérjét, a végeredmény az lesz, hogy ösztönözhetővé válik az őssejti aktivitás az idősebb állatban, ugyanakkor a kognitív funkciók is fokozódnak, javulnak (a fiatal egerekéhez hasonló tanulási- és memóriafolyamat észlelhető). Ez nem jelent kevesebbet, minthogy a végre megvalósítható az öregedés visszafordítása, a rejuvenáció, fiatalabbá tehető a szervezet a DNS-manipulációnak köszönhetően.

Forrás: https://www.cbc.ca/radio/quirks/march-3-2018-detecting-the-first-stars-young-blood-rejuvenation-acoustic-tractor-beam-more-1.4557129/the-vampire-molecule-scientists-discover-why-young-blood-helps-reverse-aging-1.4557132

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Gyógyszerek

Fel